Julley z Kargyaku

Tak tu máme predjaří. Sníh pomalu mizí z horských svahů a v údolí se odkrývají malá terasovitá políčká. Začíná se ozývat zpěv ptáku, občas kolem školy proletí motýl. Kargyačtí se podle tradice poradili s mnichy, kdy bude nejlepší doba pro setí a teď už všichni netrpělivě vyhlížejí požehnané datum. Před lopotnou polní prací se každoročně konají bujaré lukostřelecké slavnosti, kde jsme nemohli chybět.

První přípravný den pánové testují riutualní luky a opravují ručně vyrobené šípy. Dámy se věnují prípravě jídla pro celou vesnici. Poprvé se objeví magický, bezedný, zlatý hrnec čchangu, který hraje duležitou roli. O jeho doplňování se každý den stará jedna rodina. Celá vesnice svorně ochutnavá sytě žlutý mok a znalecky posuzuje kvalitu. Druhý den odpoledne začínají ty pravé oslavy. Před lukostřeleckou soutěží se pánové losem rozdělí do dvou skupin, které se spolu utkají. Zpívají se starobylé písně a tančí se ritualní tanec připomínající dávné časy, kdy hlavním prostředkem obživy byl právě lov. Pak už se rozjaření střelci chopí luků a šípů a pokouší se zasáhnout terč o průměru půl metru na vzdálenost asi 30m. Musím říct, že to není žádná sranda. Další den nám zatančily dámy ve slavnostních šatech, které tvoří mohutná huňatá čepice zdobená tyrkysy, pestrobarevná halena a sukně a na zádech nezbytná kozí kůže. Pak už se jen slavilo do pozdních hodin.
Během slavnosti nám příroda ukázala, jak je tu ješte živá a nespoutaná. Ráno, po druhém dni oslav, nás probudil Norboo, že nám něco ukáže. Vedl nás tajuplně do kopce údolím za vesnici. Asi po dvaceti minutách chůze jsme před sebou, zaznamenali nějaký zvlaštní předmet. Byla to roztrhaná ovce. Kolem bylo dost zmrzlé krve a rozrytý sníh prozrazoval, že zadarmo to nebylo. Všimli jsme si otisků velkých kočičích tlap. Norboo chvíli chodil kolem a potom suše oznamil:"Snow tiger, two, yesterday" (volne přeloženo: Včera mě tady dva sněžní leopardi roztrhali ovci). Hodil si zmrzlou a zakrvácenou ovci na rameno a pozval nás na skopové hody. Ovci tady vaří v papiňáku s chili a není to s rýží vůbec špatné. S politováním musím doplnit, že do dnešního dne sněžný leopard ztenčil stáda kargyackých už o pět ovcí. Místní začínají být na tuto vzácnou a krásnou šelmu pěkně nakvašení.
Školní rok se ve Sluneční škole přehoupl do poloviny, tak se nad našimi studentíky začal vznášet Damoklův meč v podobě blížících se testů. Místo fotbálku, badmintonu a stavění hradů z písku jsme pozorovali sklopené hlavy nad sešity. Perné chvíle školáčci zažívali od pondělí do čtvrtka, kdy byli vystaveni náporu testových otázek z angličtiny, hindštiny a bhodik, z přírodních a společenských věd a z matematiky. Testy dopadly úspěšně. Výsledky jsme sečetli a z každé třídy jsme vybrali tři nejlepší studenty, na které čekaly odměny. Po zkouškovém období z dětí spadla deka a vše se vrátilo k usměvavému normálu. Současným hitem je jednoznačně fotbal. Při každé volné chvilce prohání balon na plácku před školou kluci i holky. Dalším lákadlem je slaňování z velkých balvanů. Specialně první a druhá třída v čele s Lhamo si libuje v euforickém vřeštění při visu na laně.
V tuhle chvíli hustě sněží a na zemi leží asi 10cm sněhu, tak si jěště můžeme užít zimních radovánek. Všechny moc zdravíme.
Peťa a Radim

PS: Nepropadejte předvolební depresi:)

Zpět k článkům.