Narozeninový den Dalajlámy

Den s datem 6.července znamenal pro naši školu kromě dalšího deštivého dne též velkou slávu v podobě oslav Dalajlámovo narozenin. Místní buddhistické zvyklosti nemohou zapomenout oslavit narozeniny svého nejvyššího lámy. My jsme se rozhodli zpestřit tento den a naplnit ho zábavou, soutěžemi, zpěvem a dalšími aktivitami pro radost nejen našich malých svěřenců, ale též jejich rodičů. Již několik dní předem nacvičovaly děti s učiteli tance a zpěvy. Z každé třídy jste mohli slyšet některou z tradičních písní, které zaznívaly stále dokola, aby si je i ty nejmenší zapamatovaly a v den D mohly před rodiči a spolužáky zapět.

V úterý ráno přicházejí děti s igelitkami naplněnými tradičními obleky, ve vzduchu je cítit napětí, učitelé organizují poslední přípravy. Dětičky, které se nepodílejí na vystoupení, jsou zaměstnány hrami u nichž vítěze čeká sladká odměna v podobě bonbónů a sušenek. Z důvodů deště jsme limitováni uzavřeným prostorem školy, ale na zábavě dětí to neubírá. Kolem desáté hodiny jsou u dveří školy první rodičové. Procházejí školou, prohlížejí si výtvory svých ratolestí a čekají na hlavní část tohoto dne. Ta přichází u místní Gompy po rituálu provedeném mnichy. Po té, co k nebi vylétl kouř na počest Dalajlámy a odezněly mantry, přichází jeden z mnichů i k nám do školy. U fotografie Dalajlámy zapaluje svícen, uklání se a rozdává dětem sladkosti. 
Nastal čas na zahájení programu připraveného dětmi. I přes slabý déšť posedávají rodičové na připraveném sezení před školou následováni dětmi. Naši účinkující přicházejí  a předvádějí taneční kreace v rytmu bubnů doplněny dětským zpěvem. Jsme svědky pěkného vystoupení čtvrté a páté třídy. Následují dívky z třetí třídy též s kombinací zpěvu a tance. S úspěšností před publikem nezůstávají pozadu za předchozí skupinkou. Na závěr vrcholí soutěže našich nejmenších. Finalisté měří své síly v disciplínách jako skákání v pytlích, střelba na plechovky, vytahování bonbonů zavěšených na niti ústy. První tři místa obdržela ceny za bouřlivého potlesku publika. Zvěčňujeme tento okamžik společnou fotografií rodičů s dětmi a přesouváme se zpět do školy na čaj a sušenky. Přichází poslední bod dnešního programu v podobě promítání filmů. Škola se na několik hodin mění v multikino s projekcí v každé třídě. Ženy v jedné z tříd sledují dojemný ladacký film, muži na chodbě Sedm let v Tibetu a děti ve zbývajících třídách pohádky jako Krteček, Pat a Mat následován Sněhurkou. Ve čtyři hodiny odpoledne odchází poslední návštěvník. Ve škole se rozhostil nevídaný klid. 
Dnešní den, ač byl provázen zataženou oblohou s deštěm, na tvářích rodičů a dětí zářilo slunko po celý den. V pozadí toho všeho se na nás z fotografie usmíval Dalajláma. Snad i jemu se jeho narozeninová oslava líbila. 
(photo: http://www.dalailama.com/gallery/album/0/66)

Zpět k článkům.