konec července

Přestože je konec července, letních dnů jsme tady zatím měli pramálo, ovšem když se náhodou dostaví krásný slunečný den, snažíme se co nejvíce si ho užít. Zejména školkáčci pak tráví většinu dne venku a mezi nejoblíbenější činnosti patří stavba vodních děl. Vytváříme nové mini vodní toky, regulujeme stávající a zejména stavíme přehrady, ve kterých se pak radostně rácháme. Školkáčci jsou rození stavitelé, kteří postupují zkušeně jako malí bobři a kombinace: voda + bláto = legrace. Protože tady máme nyní dva moc šikovné dobrovolníky (Alexandru a Petra), zahájili jsme generální úklid a všemožné úpravy, opravy a údržbu na budově školy.

Přítomnost dobrovolníků nám také umožnila rozšířit výuku o odpolední hodiny matematiky, angličtiny (náročnější hodiny pro nadané a doučování pro slabší), výtvarné a hudební výchovy. Dorazily nám nové učebnice ze školní kanceláře v Padumu a tak teď máme v rukou nové nástroje na „trápení“ dětí. Jako obvykle ovšem mezi nejoblíbenější předměty patří tzv. výchovy a základy práce s PC. Štěpán už se naučil hrát na kytaru základní rytmy oblíbených místních songů a zejména kluci ze 2. a 3.třídy se teď za doprovodu kytary dokážou parádně rozezpívat a roztančit. Holky se ještě trošku stydí, ale to jistě brzy pomine. Ve výtvarné výchově vedou v žebříčku oblíbenosti báječně barevné nové vodovky (jsou tam 4 odstíny modré, 3 žluté, 2 růžové...) a výroba náramků přátelství.

Co se nevýukových aktivit týče, podařilo se nám úspěšně zrealizovat výstavbu skladu potravin za školou. Právě teď nám pomalu vysychá střecha (doufáme, že někdy uschne, protože již čtvrtý den prší) a zbývá nám už jen dodělat omítky. Je to taková malá útulná stavbička, ze které by byla skvělá letní pracovna, ale účel využití je jasný a tak má jídlo přednost.

Protože pomalu začíná sezóna, máme ve škole téměř denně zvědavé návštěvníky z celého světa. Těší nás, že se za námi zastavily také skupinky pracovitých českých trekařů, zejména studentů, kteří se v Kargyaku pár dnů zdrželi a pomohli nám s opravami jako např. s opravou opěrné zdi, což je dřina veliká. Velký úspěch mělo také „ordinování“ studentů medicíny. Chtěli bychom všem touto cestou moc poděkovat za pomoc a všechny dárky (pastelky, barvičky, léky, hygienické potřeby, knížky, dobrůtky a další), které dětem i nám udělaly velikou radost.

Zpět k článkům.