Třetí rozměr Surye aneb naši zlatí "dobroši"

Dobrovolníci Surye, zvláště pak ti, kteří se v horách starali o chod školy, nelení ani doma. Pořádají přednášky pro veřejnost a školy, účastní se akcí, kde projekt prezentují, komunikují s medii. Dělají to tedy pro projekt z lásky. Málokdo si totiž uvědomuje, že všichni tito lidé mají svoji vlastní práci a je tedy třeba, aby projektu obětovali svůj volný čas. Třetí rozměr tedy funguje jen díky jim!....více o přednáškách dobrovolníků najdete v článku...

V pátek 28. 1. 2011 jsme pro žáky 8. a 9. ročníku zorganizovali besedu s panem Jiřím Nešporem, který půl roku pracoval jako dobrovolník v severoindickém Himálaji v české Sluneční škole –  www.suryaschool.org. Ještě s jedním dobrovolníkem řídil školu  a vyučoval několik předmětů ve vesnici Kargyak v nadmořské výšce 4200 metrů.  Nahlédl do tradiční ladacké společnosti, navštívil budhistický klášter v horách, poznával místní přírodu, ale také  viděl změny, které do tohoto odlehlého místa přináší „vymoženosti“ západní společnosti, stavba silnice, odpadky atd.

 

link Beseda s Jiřím Nešporem

 

V pátek 18.2. měli Radim Špilka a Petra Kykalová úspěšnou přednášku v Brně na Gymnaziu Slovanské náměstí.

 

link Šikovný senát Gymnázia Slovanské náměstí

 

Na 20.ZŠ v Plzni upořádal Štěpán Pastula 23.2.2011 přednášku. Děti třetích až pátých  byly rozděleny podle ročníků a program byl upraven podle stáří posluchačů. Jednalo se o hodinovou prezentaci fotografií a videí, zakončenou cca 20min besedou a kvízem.

 

Zpět k článkům.