Vyjádření k aktivitám Blueland, o.s.

Vážení sponzoři, dárci, příznivci a adoptivní rodiče, pokud jste si přečetli časopis Respekt 19/2011, článek „Až přijedou po silnici“, nebo jste se jinak setkali s o.s. Blueland, o kterém se píše ve výše uvedeném článku , mohli jste získat zavádějící informace.

Nemůžeme, bohužel, ovlivnit činnost a prezentaci o.s. Blueland, které se snaží v malé vesnici Kargyak vybudovat druhou školu i přesto, že v Kargyaku je potřeba základního vzdělání plně saturována Sluneční školou.
Škola byla postavena na základě projektu diplomové práce  Jana Tilingera z roku 2004 a je výsledkem jednání se správní radou vesnice Kargyak, která projevila o spolupráci nadšený zájem. V září 2008 dokončilo o.s. Surya stavbu Sluneční školy. V této vesnici je to dosud první a jediná FUNGUJÍCÍ škola (s kapacitou 60 žáků), kterou může 40 dětí z této oblasti navštěvovat. Ve vesnici Kargyak tedy nejsou děti, které by do školy chodit chtěly a nebylo jim to umožněno.
Všichni naši dárci v projektu adopcí,  dostávají dopisy, kresby, fotky a výrobky, vyrobené našimi žáky, stejně jako hodnocení jejich prospěchu ve škole. O.s. Surya vybírá a posílá do své školy 3 x ročně 2 české dobrovolné učitele v pravidelných 4 měsíčních intervalech, zajišťuje placené místní učitele, uniformy, pomůcky, vybavení, učebnice a průzkum oblasti.  Naši dobrovolníci, kteří vyučovali ve Sluneční škole prezentují o.s. Surya na přednáškách pro veřejnost a pro školy. 
Na internetových stránkách Respektu, naleznete komentáře k tomuto článku od našich dobrovolníků, kteří v Kargyaku osobně byli a podíleli se buď na stavbě Sluneční školy o.s. Surya a nebo ve škole vyučovali. Průběh projektu, aktuální zprávy přímo z Kargyaku můžete sledovat na našich internetových stránkách www.surya.cz. 
 
Veškeré vaše dotazy rádi osobně zodpovíme.

Děkujeme vám za vaši přízeň a důvěru a těšíme se na další spolupráci. 

Surya, o.s.

Zpět k článkům.