Bílá ropa Himalájí, kočovný život, vlci a sněžní leopardi

Vážení posluchači, ze zanskarskeho Kargyaku se Vam opet hlasi Adam a David. V nasi dnesni relaci se podivame na zivot v Doksach a okoli, kde radi travime volny cas. A co to vlastne jsou doksy? Je to takova lidovejsi podoba ceskeho JZD, (...)

Je to takova lidovejsi podoba ceskeho JZD, akorat misto krav  a prasat zde najdete yaky, kozy a ovce. Misto sena se zde susi jaci trus. A na rozdil od klasickych ceskych JZD se zde zde zvirata pohybuji volne. Je tedy treba urciteho umu treba pri premistovani se za pastvou v nejblizsim okoli. Vyber pastvy neni nahodily, nybrz presne planovany kazdym rokem. Stejne jako lide, co jsou zrovna v Doksach, nejsou uplnymi nomady, ale dalo by se rici semi-nomady. Temer kazdy z vesnice vlastni nejaky dobytek a nekdo z kazde rodiny zastava sluzbu v doksach. Tudiz se nejedna o klasicke nomady, kteri krizovali tibetskou nahorni plosinu uz od dob jejiho osidlovani pred 2000 lety  (prichodem etnika Ch’ang Tartar z centralni Asie). Nyni je tato “profese” nebo spise zivotni styl stale vice vytlacovan na okraj spolecnosti. V Cine na tom usilovne pracuje rezim a nomady se snazi naucit “poslusnosti“. V Indii se spise jedna o socialni trend. Je malo mladych, kteri by se chteli celorocne toulat po pastvach, a tak se z vetsiny mistnich nomadu stali semi-nomadi, kteri vlastni dum na zimu. Pastva a pristresek z kameni jsou jejich domovem pres leto.

Mistni mlekarenske zavody, skladajici se z nakupeneho kameni, plachty a nekolik desitek yaku toulajicich se po okoli s vidinou toho dobreho a tak vzacneho zeleneho pamlsku – travy. To neni jen tovarna na bilou ropu, ale s nadsazkou i na stesti. Zivot tak prosty je na prvni pohled bez jakehokoliv stradani. Az na situace, kdy Vam na nohu slapne yak, potazmo spadne kamen, nebo kdy mate nocni hlidku a odhanite vlky. Vlku je pry tento rok pozehnane. Zdanliva vyhoda je ale v tom, ze se vlk lidi boji, coz neni pripad snezneho leoparda. Minuly rok tu zrovna jeden leopard prisel o zivot pri jedne takove sarvatce. To ale neni duvod k oslavam. Nejen kvuli tomu, ze je silne ohrozenym druhem. Pokud vlci neuspeji ve svem najezdu na doksy, musi si opatrit jinou stravu. A to po zime neni lehke. Stejne jako pro vsechny ostatni zvirata obyvajici tuto vysokohorskou poust. Nicmene ve zdejsim udoli Lung Nak je pomerne pocetna kolonie svistu. To jsou ale obezretna stvoreni a s jejich dumyslnym systemem tunelu a chodeb to ma vlk pekelne slozite. Take v bocnich udolich je volne zijici potrava jako jsou kozorozi a argali, ale v doksach to maji vlci asi nejsnazsi. V ojedinelych pripadech se udajne muze stat ze smecka vlku ulovi i snezneho leoparda. Priroda si holt umi poradit za všech okolnosti. My budeme muset take. Pro dnesek je to tedy od nas vse. Tesime se priste na slysenou.

AD

Zpět k článkům.