Tým Surya odletěl stavět školu v Himalájích

image
Stavba Sluneční školy v himalájské vesničce Kargyak začne během pár dní. První část týmu Občanského sdružení Surya, které stavbu solárně vytápěné školy organizuje, odletěla v pátek 25. května do Indie.

Na stavbě budovy v nadmořské výšce 4200 metrů budou pracovat přes dvě desítky českých dobrovolníků, kteří se v Kargyaku vystřídají během léta. Jako první na místo dorazí vedoucí projektu Surya Honza Tilinger, dobrovolník Petr Jílek, student stavební fakulty ČVUT Karel Mach a učitelka Karolína Vaňková, která mj. zorganizovala partnerství budoucí kargyacké školy se ZŠ Malšovice. Pro Karolínu s Karlem to bude první cesta do Asie. V Himalájích zůstanou přes čtvrt roku, takže se oba jistě budou muset vyrovnávat s kulturním šokem a steskem po domově.

Na letišti v Dillí bude na čtveřici čekat mladík Sonam pocházející z vesnice nedaleko Kargyaku, který vedení týmu Surya pomáhal při přípravných pracích během minulého léta. Po návštěvě české ambasády se všichni přesunou do Lehu, hlavního města severoindické oblasti Ladakh, kde se k nim přidá stavbyvedoucí Jindřich Mareš, zodpovědný za celou výstavbu školy v Kargyaku. Významným členem týmu Surya je také místní učitel Tennam, který zajišťuje administrativu projektu a styk s lokálními institucemi.

České obrázky pro kargyacké děti
imageTým Surya veze do Kargyaku spoustu obrázků a dopisů od dětí z malšovické základní školy. Partnerství Sluneční školy a ZŠ Malšovice bylo slavnostně podepsáno minulý pátek, kdy Surya pro žáky připravila zábavný program, jenž děti seznámil se zajímavostmi života ve vzdálené himalájské oblasti.

Projekt Surya běží již rok
Práce na projektu Sluneční školy v Kargyaku začaly minulé léto, kdy čeští dobrovolníci pomohli vesničanům se stavbou skleníku. V něm si kargyačtí během zimy vypěstovali první úrodu ředkviček a špenátu. V únoru se do zasněžených Himalájí vydali členové Surya Honza Tilinger s Járou Pecháčkem, aby zorganizovali dopravu stavebního dřeva do Kargyaku po zamrzlé řece, tzv. čhadarem.

Jaro strávené v Praze tým Surya využil k získávání potřebných financí. Především od velkorysých sponzorů, ale také na benefičním představení divadla A Studio Rubín, benefičním koncertu Kakofonu a v neposlední řadě od drobných dárců se podařilo shromáždit 1 200 000 Kč. Tato částka pokryje stavbu školy, nikoli však její vybavení a počáteční provoz. Proto Občanské sdružení Surya nadále s díky uvítá jakýkoli finanční příspěvek zaslaný na účet číslo 208036504 / 0300.

Zpět k článkům.