Tým Surya spoléhá na vlastní síly

image

Dnes, v pátek, dorazí Honza z Manali, zítra ještě Karolína a Bára. Karolína se vrací k vyučování ve škole poté, co odletěla po nešťastné nehodě s naším kamarádem Jirkou jako doprovod do nemocnice v Delhi. Jiříku, zdravíme do Prahy a přejeme hodně duševních i fyzických sil k brzkému uzdravení. Gábina je podle všech indicií také na cestě zpět do Kargyaku spolu s Tennamem a Michalem.

V neděli k nám do vesnice dorazila již dlouho očekávaná skupinka nepálských dělníků z Manali. Spolu s nimi vesničan Lobsang a něco zeleniny, vajíček a dobrot pro zpestření našeho jídelníčku.

V pondělí jsme ještě na stavbu nechvátali, jednak aby si naše nové pracovní síly odpočinuly po dlouhé cestě a jednak nebylo dobré počasí, foukal silný vítr a objevovaly se časté přeháňky. V úterý ráno jsme však již všichni zamířili na stavbu. Chtěli jsme zorganizovat rozdělení práce tak, abychom co nejrychleji a nejlépe pokročili ve zdění venkovních kamenných stěn.

Původně bylo domluveno pět mistrů zedníků a šestnáct dělníků. Realita nás však vrátila na zem. Po půldni instrukcí a pozorování jsme zjistili, že dorazili pravděpodobně úplně obyčejní dělníci, kteří naprosto nevěděli, jak postavit zeď. Pouze jeden se ukázal jako mistr, zbytek jsme zaměstnali jinou prací jako nošením cihel a dřevěných klád na stavbu. Opět se nám tedy díky nim zkomplikoval už tak zpožděný harmonogram stavebních prací. Dnes se dělníci sami rozhodli k návratu do nížiny. Nebyli spokojeni ani se stravou, ani s prací a na kvalifikovanou činnost neměli řádné schopnosti.

image

Máme tedy opět nedostatek pracovních sil, především odborníků na zdění. Místní mistři z vesnice Testa slibují výpomoc, ale dokud nedorazí přímo k nám do vesnice, budeme si muset poradit s tím, co máme.

V úzké skupince nás dobrovolníků panuje pohoda, Martin zmizel s vesničany na několik dní do doksy a my se těšíme na další mléčné pochutiny jako sýr a jogurt. Dnes se vrací. Jitka se stará o děti v letní škole, navíc se také ujala činnosti osvětové. Informuje kolemjdoucí turisty o našich aktivitách tady, nabízí jim čaj a přijímá všelijaké dary. Někdo přispěje koupí pohledu, jiný skromným finančním darem nebo příslibem. Najdou se i tací, kteří chtějí pomoci věcným darem. Většinou jde o oblečení nebo věci přímo do školy jako notýsky nebo tužky a pastelky. Jeden dar nás ovšem doslova dostal. V balíčku pro místní děti byla úchvatná sbírka angličáků a figurka Spidermana.

Jindra s Karlem a Járou zajišťují, aby na stavbě všichni věděli, co mají dělat. Včera odpoledne se také vydali na blízkou pětitisícovou horu, aby se odreagovali a načerpali novou energii. Bylo krásně, takže výhledy na vesnici a celé údolí z protějšího kopce braly dech. V kuchyni opět kouzlí Jindra, díky vděčným vesničanům teď máme dostatek brambor a místní zeleniny, údajně špenátu, podle jiných je to cibule. My Evropané to vidíme spíš jako ředkvičkovou nebo jinou podobnou nať. Ale to nevadí, hlavně že chutná.

Děkujeme všem za zprávy, příspěvky do diskuse a především za vaši podporu!

Pěkné léto do Čech i jinam do světa přeje tým SURYA - aktuálně Jindra, Karel, Jitka, Martin a Jára.

Zpět k článkům.