Připravujeme školu na zimu

image

V Kargyaku je teď starost především o to, aby měly děti i učitelé přes zimu co největší pohodlí. Bude zima, bude mráz a tak se vymýšlí jak nejlépe provizorní zimní školu v Norbově novém domě zajistit. Budovu naší sluneční školy, jak jsme již dříve psali, nebylo v našich silách letos dokončit. Proto jsme našli, spolu s vesničany, toto dočasné řešení.

Zprovoznili jsme nová kamna, vyrobili stolečky a několik dřevěných poliček a na podlahu položili koberečky. Podařilo se nám utěsnit okna, jak nám jejich chabá konstrukce nejlépe dovolila. Také dveře a strop doznaly zlepšení a nová třída se tak stala asi nejmoderněji zařízeným pokojem ve vesnici. Vedlejší místnost pro učitele je připravena a zařízena, aby i v zimě byla obyvatelná. V rámci možností jsme tak vytvořili první školu v celém Zanskaru, kde by v zimě měla probíhat regulérní výuka. Stejně jako ve školách za pasem Shinku-La v Himachal Pradeshi. Ostatní školy v Zanskaru jsou přes zimu zavřené a děti mají prázdniny.

Stále čekáme na konec sklizně, abychom spolu s vesničany dotáhli zazimování stavebního materiálu a vyzděných základů. Na polích pomáháme všichni, kdo můžeme. Ke zkrácení volné chvíle nám pak slouží volejbalové hřiště, kde se pravidelně utkává DreamTeam Surya a All-stars výběr Kargyaku a Assamu. O víkendu se vydala většina z nás do nedalekého kláštera Phuktal, který je jedním z nejkrásnějších v celém Ladakhu a Zanskaru.

Z teamu Surya, který během července a srpna čítal někdy až pětadvacet lidí, zbyla nyní v Kargyaku jen necelá desítka. A během následujících dní a týdnů se zúží jen na malou skupinku čtyř dobrovolníků. Zůstává Honza s Tennamem, aby dohlédli na poctivé zazimování stavby a materiálu. Jindra se vrací do Čech neb má neodkladné záležitosti k vyřízení. Tam už je i Jára a spolu se Sheilou a Jíťou zajišťují v Praze chod projektu. Gábina s Michalem odjíždí do Manali, kde je třeba dokončit naši registraci pod Himalayan Buddhist Cultural Association. Na cestě do vesnice je naopak Mirek a Blanka, aby ještě vypomohli s čím je třeba. Zbytek týmu se postupně vydává z Kargyaku různými směry za svými radostmi a povinnostmi.

Zpět k článkům.