Tennam a Honza z Kargyaku

image

Jule,

vesnička Kargyak ma plné ruce práce se sklizní, ječmen už je vytrhaný a poskládaný na políčkách, hrášek zamotaný do úhledných balíčků a travička mezi poli je posekaná. Teď se to vše musí ještě dobře uskladnit na zimu, většinou na střechách a mlatech. Na stavbě se stále dělají terénní úpravy a naši věrní kluci assámští Prem, Raju a Dev se stále činí.

Pod Michalovým vedením se vylepšil skleník, přidala se druhá folie, uvnitř se zlepšilo zabezpečení proti zatékání vody do konstrukce, a opravila se zimou přešlá zídka. Rajčátka už aby se začala sklízet, zasadila se kořenová zelenina a Gabča s Kóďou a Tennamem denně vysvětlovali dětem ve skleníku, jak se starat o úrodu.

Jitka s Ditou zpracovaly mapku vesnice a rozkreslily některé domy, krom toho i manuál práce ve skleníku s obrázky veškeré zeleniny. Zuzky provedly inventuru lékárny. Také se staraly se o naše žaludky, případně se bavily s Rolling Stones (kutálení 20-50kg kamenů z kopce ke konstrukci), či zašíváním roztrhaných rukavic. Všechny holky se podílely na výrobě krásných modlitebních mlýnků, které pak Hynek s Michalem zavěsili do rámu.

image

Ve škole vyučuje učitelka Dechen hlavně jazyk Hindi a také angličtinu. Krom toho se tu na několik dní ukázal i státní učitel. Místnost, která slouží jako třída, je už perfektně zasklena. Interiér je vybaven poličkami a stolky, zdi zdobí abecedy, mapy a obrázky zvířat a věcí.

V posledním týdnu se silně ochladilo, ráno jsou námrazy a okolní kopce už trvale zdobí sníh. Přes den je to už stále na tři vrstvy.

Minulý týden se vesnice loučila se Zuzkami a Jitkou a Ditou, které si vzaly svých pět švestek a bez koní se vydaly do chumelenice na jih přes Sinko La do Darcha a dále do Manali. Tam se sjedou s Hynkem, který se sám vydal na procházku kolem Phuktalu kamsi na sever a pak na východ do sedla, kde vede silnice. A nejdelší loučení s vesnicí bylo Gabči a Michala, kteří se vydali na východ do Sarchu pres vysoká zasněžená sedla, provází je s koňmi vesničan Tinle.

Všichni by se měli sejít spolu s Karolínou a Šárkou v příštích dnech v Manali, kde Gábina pracuje na registraci Surya a spolupráci s Himalayan Buddhist Cultural Association. Ostatní se budou vyvalovat v horkých léčivých pramenech ve Vashistu.

Ve vesnici jsme osiřeli s Tennamem, střídáme se ve vaření snídaně a obědu, večeři pak tvoříme společně. V 17:30 každý den začíná pravidelný turnaj ve volejbale. Dnes jsme taky pověsili konečně i basketbalový kos.

Zdraví Tennam a Honza

Zpět k článkům.