Sklizeň končí, začíná nám zima

image
Stejný den, co všichni naši kamarádi dobrovolníci odešli, zmizel i náš pes Karma. Ten byl s námi několik týdnů a věrně hlídal i ujídal. S Tennamem vyhlížíme Blanku, Mirka a další přátele z Čech. Blanka uvažuje o učení v naší provizorní škole přes zimu. Přidala by se tak k již fungujícímu učitelskému sboru. V něm je nyní učitelka Dechen z městečka Darcha spolu s naším tibetským učitelem Tennamem. Dále by se měl v nejbližších dnech připojit mnich Lama Lotos z vesnice Kuru a s Dechen zůstat učit přes zimu.

V Kargyaku už je sklizeno, nyní se obilí ještě snáší do hiri, kruhových hromad, kde se ječmenné klasy skládají kořeny ven po obvodě a suší se. S vesničany, když většina našla po práci čas, jsme měli minulý týden významnou poradu. Probírala se pomoc při letošní sklizni, koordinace činností na zimu - například ubytování a stravování učitelů, a také budoucí spolupráce s Tsering Sonamem z Testy. Tsering je stavební a řezbářský mistr, který je v údolí nejrespektovanějším stavitelem. Nejen tady v Zanskaru se takovým mistrům říká poeticky a tajemně „mistery“. Dále jsme diskutovali množství dobrovolníků na příští rok, kapacitu ubytování, zásobování jídlem a palivem a další záležitosti.

image

Děti, pod Tennamovým vedením, za jedno odpoledne po vyučování vysbíraly všechny odpadky z vesnice. Byly toho tři velké pytle, a to nejen po desítkách karavan koní, které tu během letní sezóny prošly. Ve skleníku nám rajčátka praskají přezráváním a děti je chodí pravidelně ujídat za učebními účely. Podle Michalova návodu se pečlivě starají o skleník; zalévají, protrhávají a zastřihávají zeleninu. Také jsme začali, Tennam a já, s natáčením prvního výukového filmu Zanskarštiny. Minulý týden ve středu jsme svolali historicky první třídní schůzku. Jenže musela být zrušena, neboť doksa, nomádská osada, se na zimu stěhuje zpátky do vesnice.

Teploty v tuhle roční dobu kolísají od -5 v noci do +25 stupňů Celsia ve dne.

Zdraví Tennam a Honza

Zpět k článkům.