Už jen pár dní do odletu ...

image

Jaro už klepe na dveře. Klepe na dveře nejen u nás, ale i v ladackém Kargyaku. Sněhu je méně a teploty se tam postupně dostávají na přijatelnější úroveň. Blíží se čas, kdy do Kargyaku vyrazí letos první dobrovolníci, aby navázali na již započaté úsilí o dostavbu školy a zajištění pravidelné a kvalitní výuky pro místní děti.

Již koncem dubna se do Indie vypraví Markéta s Láďou. Dvojice učitelů, kteří v Kargyaku zůstanou zhruba půl roku. Bude se jednat o velmi důležité období, pokud totiž vše půjde dobře, na konci léta bude ve vesnici stát zbrusu nová škola. Na Láďu s Markétou tak budou moci navázat další učitelé a zajistit pro místní děti celoroční výuku.

Zatím však v naší domovině vrcholí období příprav. S každým dnem se objevují nové věci, které je třeba zařídit, či zjistit. Období příprav je už prostě takové. Pokud pomineme banální věci typu dobrovolného příjmu oslabených patogenů, jinými slovy očkování, či zřízení pojištění proti nejrůznějším katastrofám, tak hlavním úkolem učitelů je řádně se připravit na nadcházející výuku. To není úkol zrovna jednoduchý, protože vzdělávání, tak jak ho známe u nás, není zcela převeditelné na podmínky, s kterými se setkáváme v Ladakhu. Hlavní problém je nabíledni, čeština není zrovna kompatibilní s ladačtinou. Proto se budou čeští učitelé věnovat zejména výuce angličtiny, zatímco ostatní výuka bude zajišťována především místními. Pokud jde o angličtinu, je třeba pro děti vyvinout co nejinteraktivnější systém výuky, kde mohou využít svou hravost, představivost a zvídavost. K dispozici je celá řada nápadů, zábavných aktivit a učebních pomůcek, jak učit děti hravou formou. Ve spojení s nápaditostí učitelů by to mohlo vyjít. Tak nám držte palce!

zapsal: Ladislav Kleger

Zpět k článkům.