První dobrovolníci dorazili do Manali

image

První dobrovolníci dorazili do Manali, které je nejbližším větším městem od Kargyaku. Počasí jim ale nepřeje, sedla zůstávají zapadaná sněhem. Průchod pro člověka by byl velice nebezpečný a namáhavý a doprava zásob na koních je nemožná. Situace by se měla zlepšit do týdne. V Manali se nyní nachází dobrovolníci Kamila, Láďa, Markéta a Martin ze Švýcarska, který se projektu v Kargyaku zúčastnil již minulý rok. V současné době nakoupili zásoby jídla a chystají se na několikadenní výlet, aby si zkrátili dobu čekání na příznivější počasí. Honza zatím v Delhi vyřizuje nezbytné jednání s místními úřady.

Více v krátké zprávě přímo z Indie od dobrovolnice Kamily:
Nejen Dillí (40), ale i Manali ve výšce 1850 m n.m. mě přivítalo 30 stupňovým horkem. Ještě, že v busu, kde jsem byla jediná cizinka, se mě po 15 hodinové jízdě ujali 2 místní hippies. Měli stenou cestu do vesnice Vashist, kde máme nasi spřízněnou duši (hoteliéra Radjua) a pomohli mi do motorikši naložit mých skromných 35 kg zavazadel včetne notebooku a tiskárny.

Čekání na Láďu a Markétu jsem si krátila exkurzemi po 4 okolních vodopádech, které byly díky každodenním preháňkám krásně fotogenické. Nestálé počasí nám však komplikuje přesun do Kargyaku přes zasněžená sedla. Informace o jejich průchodnosti se u každého informačního zdroje liší. Hoteliéři tvrdí, že jsou sedla uzavřená, taxikáři by vás za pouhých 4000 RS (jízdenka na bus stojí 300 RS) rádi převezli. Mezi vyjednáváními zatím trénujeme kondici nakupováním a snášenim zásob a pobíhaním po okolních kopcích. Společně jsme dnes překonali výšku 3000 m. Další aklimazitace na sedlo Shingula (5000 m n. n.) nás čeká v okolí vesnice Darcha, kam se snad brzy dostaneme, budou-li nám indičtí a tibečtí bohové přát. Snad jsme si je dnes naklonili, vykonali jsme Pudzu v chrámu Jogan.

Autor příspěvku: Kamila

Zpět k článkům.