Lidé přichází a odchází a někteří i zůstávají :o)

image

Koncem minulého týdne jsme my učitelé, tedy Markéta, Láďa a Pyru (která se stala též platným členem našeho učitelského sboru, neb zavedla každodenní přestávkové patnáctiinutové lekce jógy, které se u dětí setkala s velkým ohlasem) využili třídenních "Dalajlamových" prázdnin a vydali se na výlet - navštívili jsme Phuktal Monastery vzdálený jeden a kus dne cesty směrem na Padum. Chtěli jsme se zúčastnit oslav narozenin Jeho Svatosti, ale jaksi se nám nezadařilo přijít včas - když jsme do impozantního komplexu ve skalách dorazili, skoro nikdo tam nebyl - i mniši dostali volno. Jeden se nás však ujal - skvěle nám vařil a během jídla i dělal společnost, takže jsme se například dozvěděli, že pramen léčivé vody, kterým je Phuktal proslulý, po zimě netryská - asi se k němu nedopatřením dostala žena (podle pověsti z něj smí čerpat vodu pouze muži, jinak údajně vyschne, což se možná stalo.). Nebylo těžké udělat rozhodnutí na tom výjimečném místě zůstat přes noc, pak jsme se zúčastnili ranních modliteb při východu slunce, pak ještě snídaně, loučení.. Klášter jsme opouštěli v devět hodin smíření s tím, že půjdeme celý den bez přestávky, neb do Kargyaku cesta daleká. Dorazili jsme v devět večer, unavení, ale spokojení. No a v úterý ráno zase do školy. Děti jsme hnedka potěšili tím, že jsme jim ukázali fotky z té naší cesty a letos poprvé i pustili na počítači pohádku. Jestliže jsme se však domnívali, že po bojovkové nadílce budou už všichni vybaveni psacími potřebami, čekalo nás zklamání. "Madam, no pencil" se nám tím vymýtit nepodařilo. Oni ty tužky snad jedí.. Z novinek jsme kromě jógových čtvrthodinek zavedli pro starší děti též meditační pěti až desetiminutovky (doufajíce, že je to trochu zklidní :o) a v plánu máme odpolední extra lessons pro ty, kterým to nesepne dopoledne - protože na to personálně máme! Dnem velkého vítání byl čtvrtek - vrátil se nám Tenzin Yiga a spolu s ním v pořádku dorazili Jana, Jirka, Štěpán a Lenka z Olomouce a taky Zofia - Polka, která už tu byla loni a asi se jí tu zalíbilo:o). Právě ona a Milada nám budou od příštího týdne na střídačku pomáhat v našich vzdělávacích snahách. Od Padumu obohatily naší mezinárodnost zpátky se navrátivší Švýcar Martin s Francouzem Sharífem z Lyonu.

V neděli nás čeká loučení - opustí nás Pyru, která doprovodí Wozera do Delhi na operaci a bude se tam o něj starat. Bude nám chybět nejen na józe, ale zároveň jsme rádi, že už se vydá na cestu, a všichni jí děkujeme a držíme palce, ať všechno dobře dopadne.

Na stavbě se, jak jinak, pracuje. Dva nepálští specialisté kameníci připravují kvádry, aby se mohlo dokončit obvodové zdivo, připravují se sloupy a sedla a do konce příštího týdne bychom měli mít i dřevo na stropní konstrukci, přivezou ho Spalgey, Lobsang a Nawa. Stále pro nás pracuje 7 Nepálců pod vedením mistra Sureshe, 6 kluků ze Shimly, které nám domluvil Raju a 6 dalších Nepálců, které jsme po složitých jednáních "vykoupili z otroctví", tzn. dohodli se s jejich kontratorem, který s nimi měl pravděpodobně jiné plány. Dobrou zprávou je, že zanícená ruka jednoho z Nepálců se den ze dne lepší - aby taky ne, když ho každých 6 hodin ošetřuje a injekce antibiotik aplikuje náš tým zdravotních sester a bratrů - jmenovitě Honza, Adam, Petr, Pyru a Tennam!

V následujících dnech čekáme příchod dalších dobrovolníků, počasí je v poslední době studené, zítra se někteří z nás vydají na výlet do doksy (což je pastevecký kemp pro ženy a jaky), no a to je pro tentokrát všechno!

Autor: Markéta

Zpět k článkům.