Mungo-Dahl

Je právě devět hodin ráno. Nad Kargyakem se stahují mračna, jak se tomu v posledních dnech děje s železnou pravidelností. Suchá půda Zanskarského údolí je teď svlažována deštěm na místní podmínky nezvykle často. Ubylo střešních spáčů. Přibylo zeleně na okolních svazích. Já konečně nemusím zalévat zahrádku.

Spolu se změnou počasí, došlo i k lehké obměně složení zdejší posádky. V neděli směrem k Shingole odpluli Milada s Adamem a o den později se vylodili i Sofie a francouzský učastník Sharafe. Lehce komorní atmosféra, ale nevydržela nadlouho. Mezinárodní složení se obnovilo záhy, a to sice příchodem Francouze, který si říká Matches (ano správně, jako sirky) a američana Davida. Chlapci jsou to vskutku všestranní - masáže, reiky, joga, capoeira all available. Vedle toho spestřují naše večery hrou na kytaru, spolu se Skalošem, který se také konečně osmělil a odhalil svoji hráčskou minulost. Nicméně jako událost týdne by se beze sporu dal označit příchod dlouho očekávené karavany. Na zádech 28, slovy osmadvaceti, koní dorazily čerstvé zásoby potravin. Naše přežití je v základu zabezpečeno, hlavně ale došla i okna a dřevo, tedy materiál nezbytný pro pokračování stavby školy. Děkujeme Marušce a Karlovi, jakož i novému dobrovolníkovi Petrovi (Permi) a Pyru, za dobře dovedenou výpravu. Radujem se z celých vajec a solární trouby, made in India, která má, alespoň podle toho co jsem zaslechla včera na večeři svou kostrukcí blízko k lapidáriu.

A když už jsme u toho jídla, dovolím si tu vypomoci oslím můstkem a to vedoucím přímo do kuchyně. Příznivou zprávou pro maminky, je bezesporu fakt, že technologie pečení chleba v našich polních podmínkách (nová trouba doposud nebyla vyzkoušena) se neustále zlepšuje. Ten poslední byl již vskutku téměř dokonalý, snad jen ten tvar. Holt, jak se říká, v pánvi šišku neupečeš. Nu a teď k té méně příjemné části, jak Honza říká: "Rozmohl se nám tu v poslední době takový nešvar." aneb zdravotní strasti, spojené s pobytem mimo oblast rodné vlasti, zasáhnou čas od času každého z nás. Zrovna včera nás hromadně paralyzoval, oběd a lá Mungo-Dahl = kombinace dvou druhů velmi silně plynotvorných lokálních luštěnin.

Leč statečně bojujeme dál, ať již na stavbě jako úderníci, v kuchyni či ve škole, i o cihelně slušelo by se snad slovo říci. Jediný, kdo v posledních dnech schází, je Petr. Ten byl zasažen nepřízní osudu opravdu silně, ale podle posledních zpráv, je na dobré cestě k uzdravení a ke starostem důvodů již více není. Následují události z kultury. Náš společenský život zažívá v posledních dnech obrození. Zítra nás čeká Den dětí, kreativitě se meze nekladou - možná proto má náš obrázek jaka pro děti podobu ovce. Odpoledne je pak na programu softabalový zápas, při kterém se počítá i s participací místních. Tak snad se nenecháme zahanbit. Upřímně, posledně s tím kriketem to nebylo zrovna to pravé ořechové. Nu více se dozajista dozvíte v dalším díle reportu. Jinak naposledy, co se konverzačních témat týká, vedle olympijských her a kurzu dolaru, se na první příčce v posledních dnech skví diskuze na téma naruživosti místních oslíků (od té doby co nám vynášejí hlínu od řeky nahoru na stavbu jsme se z jejich života mnohé dozvěděli). Konec událostí v kultuře.

Autor: Lena

Zpět k článkům.