První týdny vyučování v nové budově školy

Tak máme za sebou prvních 14 dní vyučování v nové škole, vyučování je sice náročné, ale probíhá nad očekávání dobře. S tibetským učitelem a s Markétou se dělíme o denní porci vyučovacích hodin a musím nechat, že žactvo je stejné všude na světě, protože největší oblibu si získali předměty jako je tělocvik, výpočetní technika a hraní. Naštěstí ani matematika a angličtina z mého pohledu nezůstává úplně pozadu, ale hlavně u těch mladších je velmi obtížně vysvětlovat různé gramatické jevy bez znalosti místního jazyka. Toto se pilně snaží nahradit Tenzin Yega (tibetský učitel), ale sám na vše nestačí. Velmi se tedy těšíme na příchod zbylých dvou tibetských učitelů na začátku listopadu a taky na Pyru, o které ovšem zatím nic nového nevíme.

Spříchodem tibetských učitelů by se měl rozjet provoz školy na plné obrátky. Kromě základní výuky začneme i individuální výukou jak nadaných žáků nebo opozdilců, ale taky s odpolední výukou dospělých. Učit je budeme angličtinu a výpočetní techniku. Do té doby to budeme muset nějak "přežít" ve dvou lidech, jelikož Markéta nás pravděpodobně opustí příští týden. Bude to náročné, jelikož mnoho dětí trpí hyperaktivitou a to ne v tom jemném slova smyslu, jak je to chápáno v Evropě, ale bezbřehým množstvím energie, které je nutí dělat kousky, které by evropského studenta snad ani nenapadli. Vše je naštěstí kompenzováno nadšením a elánem chodit do školy a něco se dozvědět a přes drobné nešvary, jako je pozdní docházka a u některých dětí absence, je "touha po vzdělání" vcelku vysoká.

Pevně věřím, že práce desítek lidí, jak na stavbě školy zde v Indii, tak na organizačních zaležitostech v Čechách, mělo a má svůj smysl a velmi brzo přinese tížené ovoce. Budova školy po prvních dvou týdnech provozu slouží skvěle, až na drobné nešvary jako jsou netěsnosti a podobně, které se ihned opravují. Ovšem je také pravda, že počasí je spíše letního charakteru a tak skutečné vlastnosti budovy v mrazivém počasí zatím nebylo možno vyzkoušet. Držte nám tedy palce ať funguje stejně dobře jako teď, kdy v místnostech je 24°C a na chodbě dokonce 38°C. V noci venku teplota klesá i na mínus deset stupňů Celsia, ale i přesto v budově v místnostech zůstává nad 12°C.

Martin

Zpět k článkům.