SLUNEČNÍ TURNÉ benefiční koncertní turné na podporu „Sluneční školy“ v indickém Himálaji ve vesnici Kargyak

17.11. 2011 – 13.12.2011 Žatec, Hořovice, Český Krumlov, Plzeň, Valašské Meziříčí, Ostrava, Praha, České Budějovice, Jablonec, Karlovy Vary

Kargyak je odloučená vesnice v indickém Himálaji v nadmořské výšce 4200 m n.m., jedno z posledních míst, kde přežívá původní tibetská kultura. Vesnice donedávna neměla školu a děti musely docházet do vzdálených internátů nebo se nikdy nenaučily číst a psát. Občanské sdružení Surya dostavělo v září roku 2008 speciálně navrženou ekologickou školu přímo vytápěnou sluneční energií. Tento naprosto ojedinělý projekt vymysleli a úspěšně dokončili čeští studenti. Vše se zrodilo z nadšení a stavba stojí pouze za pomoci dobrovolníků a darů od soukromých dárců. Již čtvrtým rokem ve škole úspěšně probíhá celoroční výuka nejen pro děti, ale i dospělé. Letos se zvýší nároky na provoz školy, neboť byla pětiletá školní docházka prodloužena na osmiletou. To vše by nebylo možné uskutečnit bez finančních prostředků.

Proto se Roman Říčař (zpěvák, herec, hudebník z kapely Šťastní a Veselí) rozhodl pro tento projekt něco udělat. Sám k tomu dodává: S Honzou Tilingerem, autorem projektu Surya, se dlouho známe a v Indii ve Sluneční škole jsem se svou současnou ženou asi týden pobýval. Dokonce jsem ji tam požádal o rukuJ. Takže když jsme s kapelou Šťastní a Veselí přemýšleli o podzimním turné, bylo logické spojit koncertní a charitativní činnost do jednoho celku. Nemám rád charitu `naslepo`. Podpora konkrétních lidí, které navíc znám, mi připadá smysluplnější. Navíc jsem v Indii a v Asii vůbec strávil dost času a mohu říct, že Sluneční škola je v místních poměrech neuvěřitelně funkční a dlouhodobě rozvíjený projekt.“

Roman Říčař /Rofy/ do projektu přizval Ivu Marešovou, která tuto nabídku velice ráda přijala. „Jsem člověk, kterého zajímají lidé, příroda a lidské kořeny. S kapelou 999 hrajeme hudbu, která se s tímto pojí, a to zřejmě byl důvod, proč se Rofy rozhodl nás do tohoto projektu přizvat. Nejsem příznivcem toho, když se západní kultura násilným způsobem snaží zasahovat do civilizací, které mají jiné kořeny. Již mnohokrát jsme se v historii snažili „polidštit“ divochy, donutit indiány ke křesťanství apod. Na zemi je spousta míst , kde jsme podobnými necitlivými a invazivními zásahy nadělali mnoho škody. Nutili jsme jiné kultury přizpůsobit se té naší a nazývali jsme to pomocí a dobrem. Ovšem Surya je dle mého soudu jiná, a to je to, co mě na tomto projektu zajímá. Vše, co pro obyvatele Kargyaku dělá, je v naprostém souladu s místní kulturou a s jejími kořeny. To je na tomto projektu úctyhodné. Nejedná se o násilnou manipulaci ve jménu čehokoliv. Je zde synergie. To je velice důležité. Pokud chceme a můžeme pomoci, toto je dle mého názoru správný způsob.”

Přijďte si aktivně zameditovat a nasát úžasnou atmosféru koncertu v podání Ivy Marešové a 999 a akustického tria Šťastní a Veselí. Navíc budete mít možnost shlédnout a zakoupit fotografie zachycující kulturu a životní podmínky tibetské menšiny žijící v oblasti Zanskaru ve výšce nad 4000m. Fotografie také přiblíží průběh výstavby ekologické Sluneční školy v Kargyaku a celého projektu Surya, na který výtěžek z této benefiční akce poputuje. Součástí bude i představení uměleckých předmětů z Indie a oblasti Himálaje. Pokud někoho tato tradiční díla osloví, určitě nebude problém zakoupit nějaký výrobek na památku, nebo jako talisman či dárek.

 

Více o Šťastní a Veselí: Píší si vlastní věci a zpívají česky. Mají rádi Redla, Nerez, Buty, ale i Tommyho Emmanuela, Erica Claptona a Satrianiho. Na turné vystoupí s asi hodinovým programem, a chystají i duet s Ivou Marešovou.

Kdo chce vědět více, musí na koncert nebo na stránky  www.stastniaveseli.cz.

Více o Ivě Marešové: Iva Marešová delší dobu spolupracuje s  Michalem Pavlíčkem (spoluproducentem desky 999 " Na Křídlech koní "), natočila s ním mj. CD k baletnímu představení " Malý princ ", byla jeho hostem např. Na Kloboučku nebo při uvedení M. Pavlíčka do Beatové síně slávy. 999 hrají akustickou hudbu s prvky moderního folku, country, jazzu i popu. Členy 999 jsou vynikající hudebníci: Michael Vašíček (kytary, mandolína, dobro), Jaroslav Friedl (kytary), Jaryn Janek (basa, kontrabas), Petr Toman (perkuse). Na převážné většině koncertů „Slunečního turné“ se Iva Marešová představí s Michaelem Vašíčkem a Jaroslavem Friedlem.

Před pár dny získala hlavní ženskou roli v muzikálu Lucrezia Borgia v alternaci s Bárou Basikovou, který bude mít premiéru v březnu 2012.


www.ivamaresova-999.cz


HARMONOGRAM TURNÉ
17.11. Žatec Městské divadlo
18.11. Hořovice Klub Labe
19.11. Český Krumlov Divadelní klub Ántré
23.11. Plzeň Buena Vista
01.12. Valašské Meziříčí M-klub
02.12. Ostrava Klub Hudební bazar
05.12. Praha Malostranská beseda
06.12. České Budějovice Migthty Bar Velbloud
07.12. Jablonec Klub Na Rampě
13.12. Karlovy Vary Divadlo Husovka

PROGRAM VEČERA
- úvodní slovo Jana Tilingera k projektu „Sluneční škola“
(zakladatel a předseda o.s. Surya)
- koncert kapely Šťastní a Veselí
- koncert kapely Iva Marešová & 999
doprovodný program:
- výstava a prodej velkoformátových fotografií z prostředí Himálaje a Sluneční školy
- výstava a prodej výrobků vycházejících z tamní kultury
promítání snímků vypovídajících o životě v extrémních podmínkách Himálaje

Děkujeme všem, kdo nás již podporují a kdo se nás podpořit chystají.

Těšíme se na vaši účast.

facebook: Sluneční turné

Sluneční turné pořádá: www.gangalaproduction.com 


Zpět k článkům.