Blanka a Libor - Čekání na zimu

Vlaštovky na zimu obyčejně míří do teplých krajin, ale my vyhlížíme pořádnou zimu (v doslovném překladu: zima taková, že ptáci padají ze stromů). Bez pořádné zimy totiž nezamrzne horská řeka Zanskar, po které se máme dostat do Sluneční školy, abychom vystřídali Karol a Zuzku.

Průvodce popisuje tuto cestu slovy: Trekking po zamrzlé řece Zanskar je skutečný zážitek pro milovníky dobrodružství. Pro nás a šerpy, kteří nás budou doprovázet je to jediná možnost, jak se nyní do odlehlého Kargyaku dostat. 

Jsme Blanka a Libor, dva dobrovolníci, kteří zde budou od ledna 2012 učit. Už delší dobu se připravujeme a dáváme dohromady vše potřebné. Máme za sebou Sluneční turné na podporu školy, obdrželi jsme několik kilogramů českých korálků na navlékání pro naše budoucí žačky a žáčky (diky, Moniko). Brněnská firma Nanospol nám na míru připravila oblečení, které nás bude udržovat v suchu i v případě proboření ledu na řece a v mrazech, které můžou klesnout i k -40°C. Děkujeme za podporu cestovní kaceláři ESOtravel při koupi letenek a skupině lékařů z Olomoucka za finanční příspěvek pro Sluneční školu. 

Velký dík patří i našim rodinám, kamarádům, přátelům a mnoha dalším lidem, kteří nás v naší cestě a konání podporují.

Odlétáme 29. 12. a Nový rok již přivítáme v nadmořské výšce 3500 metrů ve městě Leh v himalájském Ladakhu. Tam se stejně, jak již mnozí před námi, pokusíme zařídit vrácení zabaveného satelitního telefonu pro přímé spojení školy s domovem, které je v poslední době značně omezeno. Dokoupíme nezbytné zásoby, zajistíme šerpy a jakmile mrazy zpevní led na řece, vydáme se na chadar, zamrzlou cestu do Kargyaku, kam bychom v polovině ledna rádi dorazili. 

Blanka a Libor 

(foto Blanka Nedvedicka soukromy archiv)

Zpět k článkům.