Dvě děvčata se vydají na cestu, aby se během 14 dnů shledala v Kargyaku 4200 m.n.m

Druha suryjska posadka v ciste damskem slozeni se vydala na cestu, aby po dlouhych peti mesicich vystridala v Kargyaku Blanku a Libora: dve devcata, Zuzana a Petra, stejne jako Zuzka a Karol loni na podzim, vyrazi kazda zvlast, aby se kolem 10. cervna shledaly v Kargyaku. ...A jak je tedy vyprava daleko?

Zuzana se vypravuje na cestu jako prvni. V utery 29. brezna kolem pate rano pristava v Dilli, kde na ni pri vychodu z letiste dychne zvlastne tezky, horky vzduch. Je trochu podobny tomu blizkovychodnimu, jakoby v nem ale bylo citit, ze tohle misto je jeste mnohem dal, mnohem odlisnejsi od vseho znameho, jakoby v nem byly naznaky vsech barev, vuni, zvuku, vseho, co clovek, ktery tu jeste nikdy nebyl, od teto zeme ceka. Welcome to India. Prvni cesta z letiste bude na ceskou ambasadu, kde se nahlasi novi dobrovolnici a vyzvednou se pomucky pro kargyacke deti. Je treba vyckat kultivovane hodiny, kdy se na velvyslanectvich prijimaji navstevy, a tak cestovatelka po dlouhem letu oprena o batoh usina a pripojuje se tak pekne po indicku ke spouste dalsich spacu rozptylenych po letisti a jeho okoli.
Ambasada pratelska a vstricna, vse vyrizeno cik cak, posledni zbytky Evropy a potom Dilli, divoke, horouci... A jelikoz je cestovatelka v zemi poprve, je prirozene u vytrzeni z: opicek pobihajicich po ulici, malych rozcuchanych umounenych deti, velkych rozcuchanych umounenych dospelych, pohrebniho pruvodu, ktery nevsedne rychle a tise probehne ulici, omamnych vuni kadidla a tycinek a parfemu... Horko nevidane, zavazadla pretezka a Z usina, kde to jde i nejde. V myslenkach ale uz na horach seda na nocni autobus do Manali, kam po klidne ceste ve stredu rano prijizdi. Tradicni predkargyacke ubytovani ve Vasistu, na dverich recepce guest housu plakat The Sun School for Kargyak a zvlastni pocit pozdravu z domova, ktery Z. jeste nezna, ale kam se opravdu jako domu tesi. 
V patek rano cesta autobusem a jak to pujde pres Keylong, Darchu a Rarik az na Zanskar Sundo, kde by v nedeli kolem 16 hodiny melo dojit k historickemu setkani dobrovolnice Zuzany s dobrovolnikem Liborem a k tomu s jednim kargyackym nosicem, odkud se v pondeli vsichni spolecne vypravi na cestu do Kargyaku. 


Zuzana Hametová

Zpět k článkům.