Zanskarska kuchyne..aneb jak varit knedlicky 'mok ­ mok'

I pres celkovou stridmost a jednoduchost zanskarske kuchyne je cela rada pokrmu neuveritelne chutnych. K snidani se nejcasteji podava `chapati' placka s varenou zeleninou, 'tuk ­tuk' houska namacena v caji, cerstve 'zo' ­ jogurt, ci pri vetsi fyzicke namaze ryze s dalem. Snida se pozdeji, nez jsme v domovine zvykli, a tedy i obed a vecere se casove posouva. Obed neni hlavnim jidlem dne a v jarnich ci letnich mesicich se obedva primo na poli, aby se zbytecne neplytval cas cestou domu a zpet a pripravou jidla. Hlavnim jidlem dne je pro vetsinu zanskaranu vecere. Ta se podava mezi desatou a jedenactou hodinou a s pripravou si davaji na cas. Nikam se nechvata. Nejcasteji vari ryzi. S cim se podava, to je zavisle na rocnim obdobi, a na tom, co zrovna dum ci zahradka daji. V zimnich mesicich je to nejcasteji 'dal' cocka, a v lete brambory, kvetak, hrach ci cokoli listoveho, co roste jak ve svazich, tak na polich, cemuz se vseobecne rika zelenina. Dalsim typickym pokrmem jsou knedlicky 'ti­mok' nebo 'mok ­ mok', ktere se casto podavaji pri slavnostnich prilezitostech, ci vyjimecnych navstevach. Skoro kazde udoli, kazda vesnice, casto i kazda rodina ma jiny styl tvarovani. A jak takove knedlicky 'mok ­ mok' udelat?

Momo se dela z testa, ktere je pripraveno z mouky a vody. Nekdy se pridava spetka kvasnic, ci peciciho prasku, aby se dosahlo vetsi testovitosti. Naplne jsou ruzne, podle chuti a moznosti rodiny. Nejcastejsi naplni jsou brambory, ktere jsou dostupne po cely rok. Brambory se nejdrive uvari, rozmelni a okoreni.  V pripade velke veselice se jako napln pouzije i mlete maso, nejcasteji skopove. Ale to pokud neni susene, tak je dostupne pouze v zimnich ci jarnich mesicich.

Momo se pripravuje v pare, ve velkych 'mok­ mok' hrncich, ktere maji i nekolik pater a tak zvladnou nakrmit spousty hladovych krku najednou. :-)

Zpět k článkům.