Dobrovolníkem v Kargyaku

Dvoudenni trek krasnou himalajskou krajinou nas zavedl do nejvyse polozene vesnice po ceste z Padumu na Singolu, do 4200 m nad morem posazeneho Kargyaku, kam jsme se vydaly jako dobrovolnice do mistni skoly nazyvane Sunschool, postavene ceskou organizaci Surya.

Zivot ve vesnici je slozity, ale lide jsou zde moc mili a temer vzdy maji usmev na tvari. Letni sezona je pro ne obzvlaste narocna prace na polich vrcholi a pripravy na dlouhou a studenou zimu jsou v plnem proudu. Z naseho pohledu je zima v Himalajich poradne krusna, ale mistni se nan i tesi, protoze maji o poznani mene prace a mohou se venovat oslavam a ruznym radovankam. Protoze je v soucasne dobe kazda ruka dobra, obcas se i my podilime na nejake cinnosti oklo pole, sklizne obili atd.

Deti v Kargyaku vstavaji brzy rano, aby pomohly svym rodinam. V deset uz jsou ale pripraveny vyrazit do skoly, kde se zodpovedne uci a vedi, ze vzdelani je dulezite pro jejich budoucnost. Jake by chtely mit povolani? Pri jedne z nasich spolecnych aktivit jsme se jich zeptaly… Odpovedi znely: ucitel, doktor, zdravotni sestra, policista, pilot, atd. Proc ne! Diky Sun school maji deti z Kargyaku vetsi moznost vybrat si, jak bude jejich zivot vypadat.

Prejeme jim mnoho uspechu a vdecime jim za mnoho skvelych, pro nas mnohdy zcela novych zazitku a cas, ktery s nimy a jejich rodinami muzeme travit.


Pavlína a Zuzana

Zpět k článkům.