Poslední - Péťa a Radim

Je neděle 23.května. Svatá hora Gomporančen se schovavá mezi mraky a my ze školy vyhlížíme Štepána, Nikol a Hildu, kteří by dnes měli dorazit. Kvůli špatnému počasí o týden později. Bágly už máme nacpané, boty namazané a pocity smíšené:). Předchozí týdny přinesly několik zajímavých momentů. Především okolí Kargyaku se pomalu mění z kamenité pouště na zelené údolí. Ječmen díký silnému slunci a důmyslnému systému zavlažovacích kanálku pomalu vystrkuje růžky. Za těchto okolností se dívčí část vesnice musela odebrat s jačími a ovčími stády na vzdálené pastviny do takzvané doksy, jinak by ze zelených políček asi moc nezbylo. V dokse dívky se stády zůstanou celé léto a budou Kargyak zásobovat mlékem a jačími bobky.

Školou opět proběhla vlna napětí, neb studenty Sluneční školy navštívilo minulý týden druhé testové období. Vše proběhlo hladce a na tvářích dětí se zračila viditelná úleva. 
Okolní divoká příroda nám o sobě začala také dávát vědět. Na svazích za školou můžeme každé ráno pozorovat v dalekohledu stádo kozorožců pasoucí se na travnatých trsech. Vedle zavlažovacího kanálu si vyhloubili nory svišti. 
Protože sněhové vánice na pár dní ustaly, podařilo se nám vyrazit na výlet po okolních "kopcích", kde se nám ve výšce kolem 5000m otevřely krásné výhledy na zasněžené velikány nad údolím. 
Ve škole teď pár dní díky slunečnénu počasí vládla rošťácká atmosféra. Posledním hitem se staly letecké dny papírových vlašťovek. Soupeří mezi sebou tibetská konstrukce s naším klasickým evropským modelem. Další mánií se staly omalovánky, kde v oblíbenosti všechny jednoznačně válcuje Krteček. 
Loučení ve vesnici provázela bujará atmosféra za přispění vždy přítomného čhangu. Ve škole ukáplo pár slziček, udělali jsme pololetní fotku a rozloučili jsme se s naším indickým přítelem Donem. Zítra se špetkou sentimentu předáme štafetový kolík Nikol a Štěpánovi a vydáme se na pořádný výlet, který skončí 30.června na vídeňském letišti. Mějte se krásně a volte:).
Péťa a Radim

Zpět k článkům.