Jarní report

Tak ho tu máme. Ano, jaro. No, i když možná spíš konec zimy, ale u nás v koridoru za oknem už je jaro, protože nám tu raší první zelenina. Děti mají za sebou další test, který dopadl (až na jednotlivé výjimky) velmi dobře. Proběhl 15. září 2011 a zahrnoval všechny vyučované předměty. Ale zpět ke klimatickým posunům. Od chvíle, kdy jsme se před týdnem vrátili z Puktálského festivalu, taje sníh před očima. Dle slov místních by se již příští měsíc mělo pracovat na polích. Výlet do Puktálu byl posledním pozdravem zimy a rozloučením s Čadarem. Vyrazili jsme v úterý 1. března a šli jsme společně s místními vyšňořenými děvčaty. Na cestu (...)

(...) Na cestu tam nám vyšlo hezké počasí a i led byl dobrý, takže jsme druhý den dorazili do kláštera Puktál. Neuvěřitelná stavba nalepená na skále připomíná vlaštovčí hnízdo. Evropan, zvyklý na bytelné betonové konstrukce, dost často nechápavě kroutí hlavou,jak tenhle velký komplex drží na místě.

      Místní mniši byli milí chlapíci. Skvěle se o nás starali. Přítomnost dvou Evropanů uprostřed zimy v tomto nedostupném místě asi není moc obvyklá. Většinu dne se část mnichů modlila na nádvoří bez ohledu na počasí. Další hráli o pár pater výš na hudební nástroje. Zbytek se staral o kuchyni, nosil vodu a vyřizoval další nezbytnosti. Byli jsme pozvání na nádvoří,ať se s modlícími se mnichy najíme. Jídlo bylo skvělé, ale po slabé hodince jsme se se zmrzlýma a odkrvenýma nohama, které jsme jen stěží rozmotali z tureckého sedu, museli omluvit.

      Moje podezření se splnilo. Jednou z důležitých funkcí celého festivalu bylo setkání dívek s mladíky z jiných vesnic. Většinu času chodily holky kolem čortenu a modlily se. Kluci je z povzdálí sledovali. Nakonec jsme se dozvěděli, že jednu noc došlo i k únosu jedné dívky, kterou si únosce následující den vzal. Prý je to v Zanskaru běžný způsob námluv.

      Samotný program spočíval ve dvou rituálech, kdy první den mniši žehnali zvířatům, která vesničané přivedli do kláštera. Při druhém vyhodili z kláštera figurínu démona, kterému říkali Thorma a kterého s neuvěřitelnou pečlivostí vyráběli celý den z tsampy (mouky z praženého ječmene - instantní zázrak, který je základem zdejší kuchyně).

      Cesta zpět byla také posledním rozloučením s opravdovou zanskarskou zimou. Vydali jsme se na ni nakonec sami, protože vesničané měli v plánu řadu zastávek u známých a příbuzných po cestě. Chtěli jsme první den dojít co nejdále, ale naši vůli zlomil silný vítr se sněhem, který nás donutil zastavit ve vesnici Kuru. Potkali jsme zde také muže z Kargyaku. Využívali poslední led k dopravě dřeva do vesnice. Druhý den proběhl o něco lépe. Ale i tak cestu znepříjemňoval silný vítr a hluboký sníh. Kargyak nám ale přichystal krásné přivítání. Děti, které nám vyběhli naproti, nás zavedli přímo do jednoho domu, kde probíhala pudža, buddhistická slavnost, při které se hodně modlí a dobře jí. Z ničeho nic jsme se tak ocitli ve vyhřáté místnosti s čajem v jedné ruce a čapatí v druhé. Najednou jsme cítili, že jsme "doma".

Zpět k článkům.