Vodní dílo, luky & šípy, ale i pálení ohňů v Kargyaku

Co je nového od minula? Kargyak ožívá a probouzí se ze zimního spánku. Každý den sledujeme z našeho školního návrší, jak stále více polí dostává tmavě hnědou barvu čerstvě poorané země.

Sledujeme dvojice jaků zapřáhnutých do pluhu, jaké my známe maximálně z učebnic dějepisu. Krajinu začínají protkávat stroužky zavlažovacích kanálu, které místní postupně čistí a kolem kterých se zelenají pruhy trávy. Zručnost s jakou dostávají vodu do krajiny je obdivuhodná. Někde kámen vytáhnou, jinde zase zastrčí a tím nasměrují vodu na to které pole. Všechno je rázem veselejší a plné života. Nám se podařilo zprovoznit školní malé vodní dílo a zavést vodu hadicí až ke škole. Z toho má asi největší radost současný školník, kterému tak odpadá povinnost vyběhnout třikrát denně kopeček ke škole s dvacetilitrovým kanystrem na zádech.

                Zprávám z kulturního kargyackého dění vévodí archery festival, který proběhl zhruba před deseti dny. Skončilo se tak období společných motliteb. Vesničané připravili kanystry s cangem (místním pivem), luky a šípy. V tom totiž spočívá archery. Hodně se pije, tančí, zpívají se lukostřelecké písně a v neposlední radě se soutěží ve střelbě z luku. Je až k neuvěření, že tuto směsici činností přečkali místní i my bez újmy a jediné zásahy byly do terče. Každý den začínal okolo jedné nebo druhé hodiny, kdy se muži scházeli na návsi, kde pod širým nebem pili, zpívali a tančili. Kolem čtvrté hodiny byla samotná střelecká soutěž, které jsme se mohli také zúčastnit. Pravdou je, že to, co vypadá jednoduše, vůbec jednoduché není. Vítězi obou soutěžních dnu se stali lámové z puktálského kláštera. V jejich prospěch hrál fakt, že mniši pít nemohou. Po soutěži se všichni přesunuli na večeři domu, kterou také hojně zapíjeli jak cangem, tak i místní kořalkou arak. Každý den završilo večerní setkání ve společenské místnosti, kde se opět pilo, tančilo a zpívalo. Kargyactí jsou opravdu nezlomní a vydrželi se bavit, co mi paměť sahá :-). My jsme se zvládli zúčastnit tří dnů, kdy probíhala soutěž. Vesničané pak ale dopíjeli zásoby ještě několik dnů po archery.

                Kromě místních tradic se letos v Zanskaru konaly i ty české, a tak jsme zde před pár dny symbolicky za školou spálili pár vysokohorských čarodějnic. Kromě nich jsme si v ohni udělali i pár brambor.

Martin a Petra 

Zpět k článkům.