Zdravime vsechny posluchace pravidelneho himalajskeho zurnalu.

Nedavno jsme se s detmi vratili ze skolniho vyletu z nedalekoho Padumu. Vylet probehl velmi uspesne. Vratili jsme se vsichni a vetsina byla zdrava, i kdyz ne vsichni. Nekolik jednotlivcu onemocnelo uz v prubehu vyletu nebo pri navratu, at uz nevolnosti z poblinkaneho auta a nebo nachlazeni z nocniho kempovani. Z Kargyaku jsme vyrazeli jen se studenty od 2. tridy vyse, jelikoz mladsi studenti by asi nebyli sto ujit 2 dny narocnym terenem. S sebou jsme jeste vzali 2 kone o ktere se staral jeden z ucitelu. Nalozili jsme na ne potrebne jidlo, nadobi a stany. Nutno podotknout ze vsichni ucastnici vyletu byli velmi zdatni a s dvoudennim trekem nemeli problem. Druhy den vecer jsme dorazili do Padumu, zalozili tabor a sli na spolecnou uvitaci veceri. Bylo zajimave pozorovat reakce deti na podmety pro nas tak bezne, kdezto pro deti uplne nove. Treba jako jsou auta, jejich ostra svetla a vyfukove splodiny, nespocet ruznych druhu ovoce a zeleniny mozne k zakoupeni, popripade udiv ze voda v mistnich kanalech neni pitna a musi se brat ze studne.

Hlavnim tahakem vyletu byl ale festival v nedaleke Karsha Gonpe, kde byla k videni divadelne-tanecni predstaveni mistnich mnichu v pestrobarevnych kostymech mnohdy pripodobujici ruzne demony typicke pro mistni buddhistickou mytologii. Asi jedna z nejzajimavejsich aktivit deti bylo brouzdani po mistnim malem bazaru skladajicich se z jedne krizovatky a prilehlych ulic, kde se da ale sehnat kupodivu dost veci. Preci jen Padum je administrativni a obchodni centrum celeho Zanskaru. Trochu je paradoxem ze v Evrope deti jezdi na skolni vylety povetsinou do divociny oddychnout si od mest, kdezto mistni kargyacka skola touzi jednohlasne zazit vyhody mesta s moznosti koupit si vse od lizatka ke strikaci pistolce. Nicmene neni se cemu divit. Cestu zpet nam trochu zkomplikovali zmizeli kone, ktere jsme nechali v jednom udoli na pastve.

Po vyletu se vse vratilo do starych koleji. Deti se zacinaji pripravovat na nadchazejici male zkousky nez prijdou ty posledni zaverecne v zari. Jedna z pozitivnich zprav pro nas momentalne nejstarsi rocnik je ze skola se od noveho roku s nejvetsi pravdepodobnosti rozroste o dalsi 2 rocniky az do 8. tridy a tak splni pozadavky mistnich uradu.

Zatim naslysenou, za par tydnu se vratime s dalsimi zpravami.

Adam + David

Zpět k článkům.