ZŠ Malšovice bude partnerem Sluneční školy

image
Sluneční škola v Kargyaku ještě nebyla slavnostně otevřena a už má partnerskou školu v Čechách. Stala se jí ZŠ Malšovice. Znamená to, že brzy poté, co kargyacké třídy přivítají první žáčky, si tamní a české děti začnou vyměňovat dopisy, fotografie, výtvarné práce i drobné dárečky. Vzniknou tak možná pevná přátelství na dálku.

Kargyacké i české děti díky vzájemnému kontaktu získají informace o životě v odlišné společnosti na odlišném světadíle procvičí si anglický jazyk a uvědomí si důležitost jeho ovládnutí. Občanské sdružení Surya dále doufá, že tato spolupráce přinese i vyšší informovanost české veřejnosti o projektu Sluneční školy.

Nápad na začátku
Myšlenka partnerství dvou tak vzdálených škol vznikla v dubnu 2007, kdy studentka Jihočeské univerzity a dobrovolnice o.s. Surya Karolina Vaňková absolvovala školní praxi v ZŠ Malšovice. V té době se zároveň připravovala na práci učitelky v Kargyaku a napadlo ji, že by jí v práci v Indii mohly pomoci obrázky, výrobky a dopisy dětí z nějaké země západu.

Taková věc by se dala uskutečnit právě přes dlouhodobé partnerství škol. Pro takovou spolupráci navrhla právě ZŠ Malšovice, neboť tato škola je stejně jako plánovaná Sluneční škola malotřídní, má početně podobné personální zajištění, podobný počet žáků a potýká se s podobnými problémy.

Občanské sdružení Surya i vedení Malšovické školy s nápadem souhlasili a podepsali smlouvu o spolupráci.

Den otevřených dveří
Malšovické děti již pilně sepisují dopisy, kreslí obrázky, někteří fotí svou rodinu, domácí mazlíčky a tím se připravují na první společnou akci. Ta se koná 18.května.2007, od 10:00 v ZŠ Malšovice s názvem „Den otevřených dveří – oficiální zahájení spolupráce“. O.s. Surya připravilo pro děti tématické představení, promítání fotografií, dokumentu, diskuzi. Akce je přístupná široké veřejnosti a všichni jsou srdečně zváni.

Na této akci Malšovické děti oficiálně předají své dopisy zástupcům o.s. Surya, které odputují společně s první letní výpravou do Himalájí 25. května 2007.

Na akci přislíbili účast děčínští novináři a ústecké rádio.

image
image
image
image

Zpět k článkům.