Čerstvý salát na střeše světa

image
Skleník, který v Kargyaku postavil tým Surya spolu s místními lidmi, pod péčí místních žen výborně prospívá. Bez úhony přežil tvrdou zimu a přinesl již tři úrody špenátu, ředkviček a koriandru. Kargyačtí si tak letos mohli uprostřed zasněžených Himalájí dopřát velký luxus - čerstvou zeleninu.

Tým Surya se do Kargyaku vrací již 25. května. S jejich návratem začne ve skleníku další pěstitelská sezóna. Přes léto chtějí vyzkoušet pěstování rajčat, která jinak obyvatelé Kargyaku mohou dostat jedině na trzích ve vzdálených městech v podhůří. Proto je již nyní v květnu potřeba zasadit semínka rajčat do hlíny v seříznutých plastových nádobách od oleje a vypěstovat sazeničky. Ve skleníku budou rajčata umístěna vprostřed, kde je nejvíce světla.

Semena rajčat přivezená z ČR předali loni na podzim zástupci o.s. Surya předsedkyni Ženského sdružení kargyackých žen. Ta je přes zimu uchovávala na doporučeném místě. Nyní tým po cestě do vesnice na trhu v letní metropoli svazového státu Džammú a Kašmír Šrínagaru nakoupí místní semena rajčat, aby mohl porovnat klíčivost českých semínek po zimě s klíčivostí semen místních.

Po stranách vnitřního prostoru skleníku budou přes léto pěstovány okurky, které je potřeba taktéž předpěstovat v plastových květináčích vyrobených z 5litrových nádob od oleje.

V Himalájích začíná být teplo, a proto je nutné dohlédnout na vhodné větrání skleníku. Pod plachtou by teplota neměla překročit 30 °C. Rostliny při vysokých teplotách dostávají stresové šoky a přestanou růst.

Ovšem v himalájském létě si mohou Kargyačtí troufnout vysadit některé rostliny i ven. Suchou půdu vysokohorské poušti je nejprve potřeba zrýt a pohnojit jačím trusem. Pod širým nebem by se mělo přes letní měsíce dařit hlávkovému zelí, řepě červené, mrkvi, petrželi, kedlubnám, fazolu keříčkovému, hrachu setému, česneku kuchyňskému a cibuli ozimé. Semena cibule kuchyňské půjdou na předsadbu a cibulky budou uschovány přes zimu na příští rok.

image
image
image
image
image

Zpět k článkům.