Julley z Kargyaku

image
Zdravíme z Kargyaku.

Teď už konečne kompletní užší tým SURYA a s nimi další dobrovolníci: Honza, Jára, Gábina, Michal, Tennam, Jindra, Karel, Karolína, Bára, Jitka, Martin a nově dva brontosaři Martin a Martin.

V úterý večer konečne dorazila Gábina se svou skupinkou, kdy dokázali spolu s vesničany přesvědčit úřady a místní autority zde v údolí o potřebnosti školy v Kargyaku. Krom toho měl Tennam jakožto rodilý Tibeťan jedinečnou možnost setkat se s Jeho Svatostí Dalai Lamou při jeho návštěvě v Choglamsaru.

Náš Přemek Podlaha (jinak známý pod jménem Michal:) se hned vrhnul na skleník a jeho zvelebení, aby všem i dál rostla čerstvá zelenina. Členky místní ženské asociace Amma Tsotpa měly za úkol zastřihávat a protrhávat, aby rajčata a ostatní zelenina krásne plodila. Snaha byla, ale Michal usoudil, že bude lepší, když všem ješte jednou ukáže, jak správně na to. Opakování matka moudrosti. I tady v Himaláji...

Karolína je u dětí v letní škole, pomáha jí Tennam. Ve středu večer dorazila skupina Lékaři bez hranic, která po Zanskarském údolí objíždí vesnice s polní ošetřovnou. Děti i dospělí mají tak možnost nechat se vyšetřit. Gábina s Tennamem jim budou asistovat s překladem. Dnes jsme také přijali pozvání ke společné večeři přímo v lékařském kempu.

Stavba je ve fázi, kdy se snažíme dotáhnout vše tak, jak nám to letos podmínky dovolí.

Již je jasné, že se budovu nepodaří dokončit. Důvodů je více. Jedním z hlavních však určitě nedostatek kvalifikované pracovní síly. Snaha o angažování nepálskych zednických mistrů vyšla po posledním pokusu opět na prázdno, místní odborníci jsou povětšinou zcela pracovně vytíženi nebo se ve finále ukáží, sice jako odborníci, ale opravdu jen na místni úrovni. Naše požadavky na zdící mistry byly zkrátka náročnější, než byli místni schopni aktuálně nabídnout. Na příšti rok tak zvažujeme angažování zednického mistra z Evropy, který zkušeně povede lokální zedníky k zadanému výsledku. Tím není nic jiného než poctivá, rovná a dostatečně pevná kamenná zeď.

Dalším důvodem, proč jsme nedokázali letos školu otevřít je, jak už to bývá, počasí. Dnes se poprvé objevily ranní mrazíky. Stěny i střechu tak definitivně necháme na přístí rok. Základy jsou téměř hotovy. Ještě je třeba dodělat jednu část teras a předejít tak případnému sesuvu svahu nad stavbou. Máme připraven veškerý potřebný materiál jako kamenné i hliněné cihly, vrbové dřevo dallu na střešní konstrukci, nosné trámy dungma a další. To vše je třeba dopravit na stavbu a řádne uskladnit a zazimovat, aby se na jaře příštího roku mohlo z vesela pokračovat.

Pro děti bude koncem léta připravena provizórní třída s kamny a pokoj pro učitele v novém domě vesničana Norbua tak, aby měly možnost chodit do školy tak jak bylo slíbeno. Sám Norbu v úterý vyrazil, aby přivedl učitele, mnicha z nedaleké vesnice Kuru. Ten slíbil vyučovat přes zimu místní jazyk, tibetské písmo Bodic a budhismus. Měl by být ve vesnici ješte spolu s další učitelkou. Ta je z Darchi, městečka na druhé strane Himaláje za pasem ShinkuLa a bude vyučovat především angličtinu a odborné předměty jako matematiku a přírodní vědy. Ve vesnici se vším počítají a jsou rádi, že v zimě budeme pokračovat ve výuce. Dětí bude kolem dvaceti, také z nejbližších vesnic Chi a Tangso.

Pole v okolí Kargyaku již zlátnou a za nedlouho začne sklizeň ječmene. To znamená spoustu místní legendární pochoutky používané ve všech známých i neznámých jídlech – pražené mouky tsampa. Co se nezpracuje na tsampu, skončí jako kvašený alkoholický nápoj chang a nebo pálenka arak. S přicházejícim podzimem se holt vše chystá na zimu, včetně zásob jídla a dobrého pití.

Zdravíme také Jirku do Motolské nemocnice. Prý se daří lépe, tak přejeme dál hodně silné vůle. Honza Benc s mandarinkama jsou na cestě za tebou, těš se! :-)

Děkujeme všem a zachovejte nám přízeň.

SURYA

Zpět k článkům.