První třídní schůzka

image
Ve vesnici je nás opět o něco více. Již tady nejsme s Tennamem sami, ale dorazila očekávaná pedagogická výpomoc Blanka a dobrovolník Mirek. Také se zastavili Petr s Petrou, kteří zůstanou několik dní. Na týden se u nás zastavil a ruku k dílu přidal i jeden belgický kolemjdoucí turista. Na cestě je stále ještě expedice našich tří přátel z Prahy – Jarda, Pavel a Petr.

Dělníci assámští jsou stále s námi ve vesnici a dokončují, co je třeba. Na stavbě máme krásně uskladněno 51 trámů, další dva nám zatím slouží k uchycení volejbalové sítě. Cihly jsou dosušené a převážejí se na místo stavby pomocí yaků a koňů. Zvířata, která jsou přes léto na pastvinách u nomádských vesnic, se na zimu přestěhovala do vesnice a tak se nyní všude prohánějí velcí huňatí yaci, poplašené kozy a zmatené ovce. Je tedy dostatek mléčných produktů a my se rádi necháváme zvát na jogurt, máslovo-tsampové pokrmy a další pochoutky. Veškeré obilí je už sneseno na hromady hiri a vesničané nyní ještě sklízejí a uskladňují trávu z okolních kopců. Minulý týden začalo sněžit, teploty se však stále drží přes den nad bodem mrazu. Přípravy na zimu tedy vrcholí.

image

Podařilo se nám udělat jakési sčítání lidu, databázi dětí a dospělých z vesnice. Nikdy ještě nebyl udělán jakýkoliv zápis nebo záznam a jen málokterý dospělý vesničan si pamatuje jména svých prarodičů. Minulou neděli jsme uspořádali historicky první třídní schůzky. Učitelka Dachen mluvila hlavně o čistotě a upravenosti žáků a o budování charakteru dětí. Prosila také rodiče, aby nezaměstnávali děti daleko od vesnice v horách, neboť pak nestíhají školu. Tennam povídal o poslání školy a spolupráci vesničanů s učiteli, o náplni školy, důležitosti spolupráce rodičů s dětmi, opakování látky apod. Zúčastnilo se i 14 obyvatel vedlejší vesnice Chi, které jsme pozvali, abychom se alespoň jednou viděli s rodiči žáků. Poseděli jsme s nimi a popovídali o důležitosti školy a možném ubytování jejich dětí v Kargyaku. Sami si u svých příbuzných či známých v Kargyaku musí zajistit, aby jejich děti měli kde být.

Stále nám nedorazily plynové bomby, spoléhat tedy musíme pouze na kerosinový vařič. Za ten čas jsme si na něj již tak zvykli, že už nám to ani nepřijde.

Juley SURYA

Zpět k článkům.