Jsou za námi první čtyři týdny výuky...

Minulý týden proběhl ve znamení zlepšování našeho životního prostoru. A tak jsme pro především dívčí část našeho týmu postavili sprchu s "horkou vodou" a zástěnou. Samotná stavba školy také pokračovala svižným tempem, nicméně jsme se potýkali zejména s relativním nedostatkem vhodných kamenů na opracování. Tento problém by se měl v brzké době vyřešit příjezdem profesionálních kameníků, neboť Honza, Petr a ani Adam své zalíbení v kameničině nenašli. Dokonce situace vypadala tak, že když stavbyvedoucí Sureš viděl jejich pokusy rozbít jeden z posledních čnících kamenů v základech, tak se rozhodl jim raději kamenické náčiní vzít z rukou a sám kámen pokořit. Samozřejmě kluci si to vysvětlují tím, že Sureš jen nechtěl, aby je potkala degradace v místním kastovním systému.

Další významnou událostí uplynulého týdne byl intervesnický sněm. Na něm Honza za pomoci Tenama vysvětloval důležitost a význam projektu pro místní děti. Mimoto také apeloval na rodiče, aby děti chodili do školy včas a čisté. Takováto agitace je samozřejmě během na dlouho trať a proto Surya chce zintenzivnit tyto setkání.

Složení našeho týmu se až nadočekávání dynamicky mění. V úterý nás posílili kameramani Tomáš s Kateřinou a v pátek nám z čistého nebe spadlo dalších šest párů českých ručiček. Bohužel tato pomoc je jen krátkodobá, neboť kameramani se vydali na cestu již v pondělí a ostatní češi se také chystají vyrazit o kus dál již v polovině týdne. Nicméně největší ztrátou pro celý tým byl bezesporu pondělní odjezd naší brilantní kuchařky Kamily, která pro Pyru nasadila velmi, ale velmi vysoký standard.

Pokud jde o školní záležitosti, tak jsme tento týden bohužel museli postrádat našeho tibetského učitele Tenzina Yigu. Špatná zpráva je to nicméně jen napůl, Tenzin Yiga se totiž definitivně rozhodl zůstat v Kargyaku i přes zimu a tuto zprávu jel oznámit také své rodině. Naštěstí nová učitelka Hindi, Pema Lamo, ho velmi dobře zastoupila a výuka tak mohla pokračovat bez větších změn. Pro děti byl asi největším zážitkem týdne příjezd filmařské dvojice z Čech. Děti se vůbec nechávají velmi rády fotit a natáčet. Naši filmaři, Katka a Tomáš, přijeli zachytit život ve vesnici, jak se tu staví škola a samozřejmě také jak vypadá takový školní den. Můžeme se tedy společně těšit na zajímavý dokumentík.

V sobotu také proběhne první letošní třídní schůzka, kde se setkáme s rodiči dětí. Klíčovým bodem bude připomenutí důležitosti pravidelné školní docházky. Ze 33 dětí, které jsou do školy zapsány, má s docházkou problém asi 6 dětí. Jedná se zejména o děti z vedlejších vesnic, které přicházejí pozdě, případně chybí celý den. Přestože jsme tu relativně krátce, je vidět, že děti s větším počtem zameškaných hodin začínají mírně zaostávat. V tuto chvíli jsou za námi první čtyři týdny výuky. Správný čas k malému ohlédnutí. S potěšením mohu oznámit, že se toto období na dětech pozitivně podepsalo. Rozdíl je asi nejvíc vidět u starších dětí, kde je také výuka nejintenzivnější. Děti se pozvolna učí méně opisovat a více používat hlavu. Postupně také ztratily ostych a snaží se domlouvat anglicky jak se jen dá. V matematice už první třída docela pěkně sčítá a odčítá do stovky, aniž by si dělaly neustále čárky nebo počítaly klouby. Také vyšší školka se už seznamuje se sčítáním a také se naučily řadu užitečných slov a některé základní gramatické jevy. Nižší školka je na tom podobně. Ti nejmenší jsou v rukách našeho družináře Stanzina Chodara, který si s dětmi hraje, ale také je učí písmena a nějaká ta čísla.

Autor: Markéta

Zpět k článkům.