116 dní

image

Teplota vzduchu 16 (v noci -2), barobetricky tlak 614hPa - tlakova tendence stabilni, vlhkost vzduchu 28%, pozice Sever 33° 3,86, Východ 77° 13,73, 4200m.nm, rychlost větru max 10m/s.

Dnes je to právě 116 dní od té doby, kdy letos přijeli do Kargyaku první členové týmu Surya. Za tu dobu se zde vystřídali 4 členové sdružení, 24 dobrovolníků a minimálně stejný počet kolemjdoucích, kteří se rozhodli s námi několik dní zůstat a pomáhat při stavbě. Díky jim všem, ale také všem, kteří se stavbou pomáhali minulý rok a těm kteří jim to umožnili svým přispěním v Čechách, se nyní stavba školy blíží ke konci.

V tomto týdnu se podařilo dokončit zasklení vnějších i vnitřních oken. Právě dnes po několika měsících od objednávky a nekonečném množství urgencí přinesli vesničané Pangey a Norbu vyřezávané vstupní dveře a několik oken. Do zadní místnosti školy jsme instalovali kamna na dřevo a jačí trus a do všech tříd nově natřené tabule. Za pomoci vesničana Lobsanga vylepšujeme poslední špatně natřená místa na zdech a pak už zbývá zabudovat a natřít nově donesené dveře, vše důkladně vyčistit a uklidit a škola se může stěhovat z provizorních prostor do nové budovy.

Vývoj stavby na vesničany zjevně zapůsobil. Každý den se přichází podívat několik skupinek, nejen z Kargyaku ale i z vesnic vzdálených několik hodin cesty. Ve čtvrtek se nám dostalo značné cti být pozváni na "piknik" pořádaný organizací místních matek Ama Tsopa, kde nám po podání sladkého mléka, mléčného čaje, slaného čaje, changu, máslové trampy, brambor a momo (místní slavnostní jídlo, vzdáleně připomínající plněné knedlíčky) místní maminky a babičky společně slavnostně při předání kathaků poděkovaly za stavbu školy a vše co pro děti i vesnici děláme. Nemusím asi popisovat jak dojati jsme všichni byli.

Dnes vesnici opustili Permi a Bára a zůstáváme tu tedy ve složení Honza, Eva, Ondřej a Láďa. Dále také dorazil Martin, který zde bude, spolu s Pyru, učit přes zimu. Martin se hned zapojil do práce, s kterou teď často končíme až kolem osmé hodiny, abychom vše stihli do data otevření školy, které je plánováno na konec tohoto týdne. Naštěstí všici se umí otáčet a nikdo nezahálí. Učitelé Markéta a Yiga se sice neplánovaně rozhodli využít vyhlášených prázdnin ke společnému výletu, ale zato je nahradili nadšením pomáhající větší děti.

Počasí nám přeje. Skoro celý týden bylo slunečno a práce nám tedy šla od ruky mnohem lépe. Bářiny ovcokozy a babyjaci jaci zůstávají stále ve vesnici a proto se nám dostává každodenní pravidelné nadílky mléka a jogurtu. Vesničané stěhují svou sklizenou úrodu ječmene do okolí svých domečků, kde zrnka čekají na vydupání pomocí jaků v příštích týdnech.

To je v kostce vše, moc díky za podporu projektu a za týden pošleme další zprávy z Kargyaku.

Dodatek od webmatera: Omlouvám se za opožděné publikování této zprávy. Byl jsem teď poslední tři týdny na cestách téměř bez možnosti přístupu k internetu. Ode dneška budou zprávy na webu opět přibývat pravidelně. Dnešní zpráva je antidatovaná čistě z důvodu organizace zpráv na webu. Děkuju za pochopení.
Pavel Blažek

Zpět k článkům.