Zimní radovánky

image

Vypadá to, že nám tu začínají pěkné zimní radovánky. Řeka poctivě zamrzla, hurá! Bobování, pytlování a kdoví co ještě má tedy zelenou. Děti vytáhly vytůněné kanystry a značně si užívají sjezd řeky. A co je dobré pro děti, nemůže ani učitele nechat chladnými. Jé, to je krásy takové klouzání! Jiga je přeborníkem v tomto sportu. Evidentně jako malý nezahálel a pečlivě trénoval.

Vesničané se skutečně v tento zimní čas věnují buddhismu. Tashi si pozval na celý týden mnichy z Phuktalu, aby odvedli pudžu pro zdraví, štěstí, hojnost apod. celé jeho rodině. Tento obřad také obnášel pohoštění celé vesnice. Tedy v určený den se ženy celé vesnice sešly v místním "kulturním domě" a už roztáčely měchačky, pánvičky a kvedlačky. Mňam, z domu se linula vůně pečených placek a dalších dobrot, a vůbec celý den se nad touto budovou vznášel imaginární pecen chleba. Pohoštěni byli všichni včetně nás ve škole. K výborným plackám jsme obdrželi i cosi, co konzistencí připomínalo rýži a chutí jaka. Nějak se nám to nepodařilo spořádat. Událostí týdne se stalo navštěvování rodin našich žáků. Snažíme se tak obejít všechny rodiny a pohovořit s rodiči o prospěchu ratolesti. Někdy přinášíme pozitivní novinky, jindy zase horší. Jako třeba dneska jsme udivenému, nic netušícímu tatínkovi oznámili, že synáček, byť pravidelně a vzorně každé ráno opouští domov s nejlepším úmyslem do školy dorazit, ale ne vždy se mu to podaří. Chlapec cestou do školy prochází zajímavou vesnicí a přírodou...těžké odolat pokušení. To nic ale nemění na faktu, že my si tuto příjemnou povinnost v podobě návštěv rodin náramně užíváme. Vždy jsme královsky pohoštěni a dozvíme se zajímavosti z místního života. Já se výtečně bavím jak místní hospodyňky nekompromisně přidávají další jídlo již přecpaným strávníkům a ještě víc nelítostně rozlévají arac či chang (místní alkohol). Naštěstí jako žena jsem této alkoholové smršti ušetřena. O to víc se pak bavím nad nekoordinací obětí. Nicméně tímto způsobem poznáváme rodiče studentů, přibližujeme se jejich zvyklostem, zachycujeme jejich běžný domácí život a tak se přibližujeme místnímu folklóru.

K průběhu školního dění musím poznamenat (z pohledu učitele výtvarné výchovy), že děcka jsou úžasně nadšení z každé novinky, kterou v hodinách zkoušíme. Při různých experimentech jsou hodně aktivní a hraní s barvami je fascinuje... tedy když zrovna právě vodovkami vytvořený barevný plakát omylem nerozšlapou svými umně uštrikovanými jaččími ponožkami. Jinak včera jsme si s Martinem a Tobsem udělali zimní výlet do ledového království. Putovali jsme po zamrzlé řece údolím, kam ani slunce nepronikne. Chůze po ledu je sama o sobě zážitek a to vše bylo umocněno úžasnými útvary, které namaloval mráz. Rampouchy a ledopády nám zkrášlovali celodenní procházku. Vlastně účelem vycházky byl hon na ibexa (pozn. kororožec horský - Capra ibex). Toto rohaté zvíře znám pouze z displeje aparátu, ale líbí se mi, že naše výlety mají alespoň název.

Tak jsme zahájili trénování pohybu na zamrzlé řece, příprava na Čadar (zimní pochod po řece). A tak nám tu spokojeně uplynul další týden.

Mejte se pekne a zatiiiiiiiiiiiiiim

Pyru

Zpět k článkům.