Jaro začíná

Před pár lety Václav Bělohradský filozofoval v jedné své brilantní eseji o slyšení ledu růst. Je začátek března, a to zase my Kargyačané, zde ve vzdáleném himalájském údolí, slyšíme téměř ledy tát.

Jaro klepe na dveře, sníh rychle mění skupenství a odkrývá vše přes zimu skryté (vesničané třebas zápolí s močůvkou tekoucí do jejich příbytků od jejich dobytka), všechno se začíná probouzet, porůznu vonět a i venkovních her s dětmi začíná pomalu přibývat. A když vidím tam na obzoru, vyjímat se tu krásnou Gomporancon horu, nemůžu se vynadívat a všechno ve mně začne zpívat...

Začínají se rodit nové ovečky, jačíci a asi nejveselejším přírůstkem posledních dnů jsou trojčata psice Dolmy, kteří už mezi sebou začínají závodit, kdopak že z nich to vyběhne na kopec k nám jako první.

Všechno se tedy opět probouzí ze zimního spánku, den se prodlužuje a děti nám svým čím dál tím časnějším příchodem do školy také dávají signál, že budeme spolu trávit více veselého času. V našem pasivním domě je tedy nejen stále veselo a živo, ale děti nás i stále a neúnavně baví svou tvořivostí a radostí z toho, že mají kde trávit svůj čas. Důkazem, že je baví výuka, budiž neustálé provolávání nově nabytých znalostí dlouho po skončení školy. A to uvnitř skutečně zahřívá.

Mohlo by se zdát, že po dětském dovádění a náporu minihurikánů, které tu teď řádí, se budova otřásá v základech. Je tomu ale úplně naopak, všechny části drží pevně jako Karlův most a tak podezřívám stavitele z použití místních vajec. Každodenní probuzení s výhledem přes to jedno velké okno, na ty špičaté krásné kopce, je až extatický zážitek, který se mi ukládá hluboko do paměti a skáču tak z postele do kalhot rychleji než Pája z té pohádky s dědou Lebedou...

Nakonec vám posílám dva reporty od druháků:

Report od Nydon 2. tr.:
My name is Tenzin Nydon. My mother name is Yangskil. My fater name is Phuncog. I have four Brother. My brother name is Tolszagpo. My brother name is Lobsang. My brother name is Kalsaglash. My brother name is Kunzik. I have two sister. My sister name is Desal. My sister name is Pantok. I have eleven cows. I have six sheep. I have three horses. My house is good. My mother is good. My fater is good.

Report od Desal 2. tr.:
My name is Tenzin Desal. My fater is farmar. My fater name is Phutsog Dhondup. My mother is house work. My mother name is Tsewang Lhodol. My grandfather name is Nogdup Tsuha. I have for sister. My sister name is Tenzing Yonter. My sister name is Tenzin Song. My sister name is Sonam Dykel. My sister name is Lobsang Mkalden. I have seven cow. I have ten sheep. I have four horses. I don`t have dankey.

Tak ahooooj všem a příště se na vás těší jeden z našich tibetských kamarádů.

Pepa

Zpět k článkům.