Den Zúčtování (sojové suky v hlavní roli )

Bystřejším povahám název mého dnešního krátkého povídání napovídá, že jsem vcelku dobře obeznámen dílem jednoho rakouského akčního hrdiny. Ano, bylo mi tenkrát kolem 15-ti let, když jsem se vzrušením hltal na plátnech kin mimořádnou akčnost a spád zápletek v jeho příbězích. Někteří kamarádi seděli v tu dobu u počítače Atari a pařili Freda, někteří zas odvážně brali do rukou díla Tolstého, Nietzscheho, Jiráska, Čapka, Patočky a dalších podobných velikánů. Já, štírek ještě pomalu nevzlétlý z matčina hnízda, se koupal v akčnosti.

Zůstalo mi z toho ještě něco?
Kargyak. Himaláje. Pět měsíců. Nízkostí teplot pomalu praskají teploměry. Oceány sněhu. Čas na Patočku, Halíka, Kissingera,.... . Dětská energie v tunách. 100km pěšky jen po zamrzlé řece. Laviny na vlastní uši a oči. Pravidelné výšlapy na zasněžené vrcholky místních masívů přesahujících kolikrát magickou kranici 5000m. Utopen ve středověku. Jaci, vlci, kamení to je přece znamení. Ano, zůstalo. Akčnost první kategorie prostupuje mým životem stejně jako nekonečným proudem tekoucí řeka místního údolí Lugnak. Magistra vitae, učitelka života, tou byl pro mě Kargyak!

Sojové suky s českým nádechem, donesené nedávno přáteli, nejen hltám i s obalem, ale naznačují mi rovněž, že něco krásného se končí, a něco nového se počíná...

Drazí čtenáři našeho webu, dovolte, abych se s Vámi na nějaký čas rozloučil, neboť musím zařizovat pár osobních záležitostí v Indii a Nepálu. Děkuji moc za návštěvnost, komentáře k reportům a za kolikrát velmi povzbuzující zprávy, které v těchto místech mají speciální kouzlo. Doufám také, že se mi alespoň občas podařilo Vás zatáhnout do kargyackého děje, rozesmát a zároveň obohatit některými lokálními paradoxy. Budova školy, děti, učitelé, vesničané,...tedy všichni, přežili jsme tuto zimu na výbornou, psychicky i fyzicky, a i proto bych rád touto cestou chtěl poděkovat všem členům Surya za perfektní práci, kterou pro projekt odvádějí v jeho domovině, jelikož i oni, přestože tisíce kilometrů vzdáleni, z blízka, mají na tom všem obrovský kus zásluhy.

Díky Suryo za tu možnost a hodně zdaru do budoucna!

Událo se tu pár mimořádných událostí, které se k vám dostanou již v rukopise Tiaga, mého portugalského nástupce.

Džuléééééééé,

Kargyak-Pepa

Zpět k článkům.