Lehčí mejdan ve škole, těžké loučení a zásadní slib vesničanů, že všichni dodají do školy jačí trus!

Blizi se nas odjezd, a my bychom se rady s vesnicany rozloucily. Na  pondelni vecer svolavame meeting. Dorazi pouze maminky, babicky, doksacky a deti. Otcove se meetingu neucastni, neb v nedeli dorazil do vesnice Lama Pema, budhisticky mnich z nedalekeho klastera Phuktalu, ktery bude ve Slunecni skole cely rijen vyucovat zaklady Budhismu, a vsichni pudjuji u Lobsabga. A jak je tady jiz dobrym zvykem, pudja se protahuje na 3 dny a muzi probiraji zavazna temata tykajici se chodu vesnice a skoly na pristi rok. (...)

(...) Nepristomnost otcu vubec nevadi, ba naopak. Zeny prinaseji na “rodicak” velke zasoby mistnich napoju a tak se meeting trosinku protahuje do rannich hodin. Predstavujeme nove dobrovolniky Kacku a Jirku, dekujeme za skvelou a bezproblemovou spolupraci. Zeny tleskaji a vsichni se tesime na zimu, kdy bychom se mely do techto mist navratit. Skolicka praska ve svech, zeny sedi,  kde se da, skupinkuje se na chodbe, v kuchyni, ve tridach. Trosinku se se Zuzikem zaciname bat, aby tento mejdan skola ustalaJ

Padma bere do rokou kanyster na vodu a zacina se bubnovat, zpivat a tancit. Doksacky si oblekaji veskere nase obleceni, berou batuzky na zada a hraji trosku divadylka tykajici se naseho odchodu. Nas navlekaji do jejich oblecku a zacinaji nam vybirat “zenichy’ a planuji nam svatbu po zanskarskuJ

V rannich hodinach se ucastnici mejdanu trousi domu. Nekteri se vraceji se slzami v ocich, se s name jiz po nekolikate rozloucit. Nejkrasnejsi kargyacky mejdan, jaky jsme kdy zazily. Jeste stesti, ze nasledujici den je cuty – vyroci Gandiho narozenin – a muzeme tedy uzivat zaslouzeneho volna. A nejen my, I ostatni si potrebuji odpocinout. A tak pri prochazce do sousedni vesnice Skying najdeme temer vsechny ucastnice mejdanu pospinkavat v odpolednim slunci.

Vecer nas prekvapuji i otcove, kteri finalne ukoncuji svuj meeting a Lobsang se nemuze dockat, aby nam sdelil nej usneseni celeho trideniho snemovani. Vsichni otcove vesnice se zavazali dopravit do skoly jaci trus pro zimni mesice, ktery bude slouzit jako otop, bez jakychkoli problemu. Pro nas vsechny dobrovolniky je to nadherna zprava, neb teplicko bude. Aby dostali svemu slibu, do skoly se hned vypravuje prvni kun s nakladkou . Doufejme, ze neni prvni a tim i posledni, a ze otcove sveho slibu dostoji.

 

Juley, juley

Zuzana a Petra

Zpět k článkům.