Vzdorovity skolnik

S koncem dubna nam konci spoluprace s nasim panem skolnikem, a tak bychom se rady podelily o par zaziku s touto neobvyklou postavickou.

Tenzin Angbo je vzdorovity a neochotny skolnik udelat pro sveho zamestnavatle cokoli, o co  je pozadan.  Jeho jedinou aktivitou, ktera naplnuje jeho den, je prineseni vody do skoly. O vodu se stara tak peclive, ze ho mzrzi, pokud je “myci den” needle a my si dovolime vodu spotrebovat.

Ovsem dalsi povinnosti, ty jsou pro neho velmi vzdalena a nerealna predstava. Vymahatelnost smlouvou, kterou nam podepsal pri nastupu do sveho zamestnani, neexistuje a na zadost o vyprazdneni toalety nam tyden odpovidal magickym sluvkem “zitra”. Avsak nasledujici dny travi v kopci pod skolou tkanim kobercea pri teto aktivite se jiz od rannich hodin udrzuje v konstatnim alkoholovem opojeni. A tak v odpolednich hodinach musi vodu prinest jeho zena Dolma, s pulrocnim detatkem na hrudi, a kanystrem na zadech. 

Po par dnesch se vracim k prosbe o vyprazdneni toalety a tentokrate mi Angbo doporucuje, abychom si zaplatily nekoho z vesnice.

To si samozrejme nechceme nechat libit a snazime se mu vysvetlit velmi mirnym a pratelsym tonem, ze nehodlame platit druheho skolnika.

Ale Angbuv argument je silny: “Doposavad to zadny skolnik nedelal, tak nechapu, proc bych to mel delat zrovna ja. A vubec, I tak mam sve prace dost.” A tim nas rozhovor konci. Skolnik par dni trucuje. Ale ne dlouho, pouze do te doby nez potrebuje nakapat do ocka, a dalsi medicine pro sve deti a zenu.

Seznam praci, ktere jsme mu pripravily si opet rozplanujeme na nase volne dny. Vyneseni toalety, nanoseni cihel, oprava schodu a dalsi drobne prace kolem budovy budou nasi zabavou na nasledujici tydny.

Ale abychom skolnikovi uplne nekrivdily, tak jeste pred ukoncenim sve skolnicke cinnosti nasel pul hodinku ve svem nabitem diari a svolil k oprave kamenne chodby v korydoru. Par kamenu se uvolnilo a hrozilo, ze sin a techtomistech nekdo zvrtne nozku.

Angbo namichal hlinu s vodou ( tu jsme mu musely nosit a do smesy prilevat) a zacal zednicit. Naa nase rady, at do smesy pride jaci trus se tvaril jako zednik s mnimalne 20ti letou praxi a podlahu dokoncil po svem. Take to podle toho vypadalo. Nasledujici tri tydny, nez se vsechen vice ci mene nepojivy material promenil v prach a bylo mozne ho vymeci se vsichni ve skole dusili a ve tridach to vypadalo jako po prachovem vybuchu.

Zpět k článkům.