“Kazdy muze rozkvest, a to i v zime”

A to je heslo, ktereho jsme drzeli behem dlouhych zimnich mesicu v nasi slunecni skole. Kde kdo by si mohl polozit otazku, co delat v Himalajich pres zimu, kdy vse kolem vas je pokryto metrovou snehovou perinou.

My se snehem ale netrapily, ba naopak nam z toho bylo moc krasne. Z nejblizsiho mesta Padumu, vzdaleneho 80 km od nasi vesnice, jsme si prinesly snowboardovou a lyzarskou vybavu a ve vesnici tak zacalo prave povzvyzeni. Lyzovali jsme kazdou volnou hodinu, kazde odpoledne a behem brezna jsme poradali lyzarske i snowboardove vycviky pro nase studenty. Lyzovali vsichni a vetsina nasich malych “Tombu” byla opravdu sikovnych. Dospeli vetsinou nadsene prihlizeli, ale krome snahy zapnout se v mistnich holinkach do lyzarskeho vazani se do niceho vice nepousteli.
Dale jsme s detmi pracovaly na rukodelnych workshopech. Pro devcata jsme pripravlily dvoudenni pletaci a krejcovsky workshop, behem nehoz si osvojily ruzne techniky pleteni a s pomoci nasi pani ucitelky Tsomo si  kazda divka upletla krasne tapicky –“ jato” ci zanskarske ponozky – “hesupky”. To vse samozrejme podle posledni mody. 
Siti bylo jiz o neco narocnejsi a par sikovnym studentkam se pres pocatecni boj s jehlou a niti podarilo vyrobit etno tasticky na damske nezbytnosti. 
Pro chlapce jsme realizovali truhlarsky workshop pod vedenim vesnickeho a velmi sikovneho truhlare Lobsanga. Ten se osvedcil jako vyborny skolitel a trpelivy pracovnik s detmi a kluci se naucili pracovat s hoblikem, pilkou, kladivkem..a podarilo se jim vyrobit prekrasne drevene krabice na hracky pro nase nejmensi skolacky. 
S prichodem jara vsak activity nasich slunecnich skolacku nekonci. A vsichni sponzori, kterym timto jeste jednou velmi dekujem za podporu vsech nasich studentu, se opet mohou tesit na prekrasne darecky od svych kargyackych smudlu. 

Zpět k článkům.