Zdravotní péče 4200 mnm aneb lak na nehty jako lék

Text by Anna a Líba: Jsme v Kargyaku treti mesic a stale nas nektere veci neprestavaji udivovat. Pred odletem jsme byly pouceny, ze veskere zdravotni problemy se tu leci jacim trusem. Jaci hovna jako teply obklad, jaci hovna jako studeny obklad, jaci hovna na zuby, jaci hovna jako sadra... Pry je to material, ktereho je tu vsude dost.


Ale neni to pravda. Doba pokrocila i v Zanskaru. Dnes se krome jaciho trusu pouziva i lak na nehty. Lak se trpytkami je idealni na stipance, odreniny, popaleniny...
Skola tu funguje take jako neoficialni sidlo „moderni“ zdravotni pomoci. Je vsak na mistnich obyvatelich, zda tuto sluzbu vyuziji, ci nikoliv. Nedavno se ve vesnici oparila asi deseti mesicni Chondon. K male pacientce jsme se dostaly ihned, takze jsme mely moznost osetrit cerstvou ranu a ruka se ji krasne zhojila. Oproti tomu rodice ctrnacti mesicniho chlapecka z vedlejsi vesnice prisli az po trech dnech, kdy melo dite popaleninu zhnisanou a pro jistotou lecenou modrym lakem na nehty. Velmi dlouho jsme dostavaly trpytky z rany a zbavovaly ji infekce. Nastesti jsou tu deti velmi odolne a az na velkou neestetickou jizvu je chlapecek v poradku.
Dokonce ani mladik se zlomenou rukou neprisel s jacimi exkrementy. Nejvetsim uskalim vsak bylo vyrobit dlahu. V oblasti, kde nerostou stromy, neni jednoduche sehnat odpovidajici kus dreva. Nakonec jsme musely rozebrat vlastorucne vyrobenou konstrukci skoro letajiciho draka. Mladeho muze jsme poslaly do dva dny vzdaleneho Padumu na rentgen, kam samozrejme nedorazil. Nase dlaha a plato ibuprofenu se mu zrejme zdaly dostatecnou lecbou. Nicmene z duveryhodnych zdroju mame informaci, ze mu ruka neupadla.
Vzhledem k temto zkusenostem planujeme mistni obyvatelstvo v nejblizsich dnech proskolit v prvni pomoci a zakladnim osetrovani oblastne beznych zraneni. Doufame, ze se casem podari vymytit nebo alespon omezit mytus jaciho trusu a laku na nehty.

Zpět k článkům.