Zjevení kargyackého poštmistra a další novinky přímo z bitevního pole

Překvapení! V suryjské české poštovní schránce se v prvním květnovém týdnu objevilo deset obálek. Na známce Matka Tereza a razítko 12. 4. 2014, Padum! Škola píše! Dopisy za sebou musí mít pořádně dobrodružnou cestu: do Padumu je z Kargyaku na svých bedrech ještě zasněženými údolími přinesl pravděpodobně ředitel školy Chosgyal; vzhledem k tomu, že podle nejčerstvějších informací je silnice mezi Padumem a zbytkem světa stále neprůjezdná, obálky dále ze Zanskaru zcela jistě vycestovaly armádní helikoptérou! (...)

(...)

Zásilku nedočkavě otevíráme, v obálkách dopisy a obrázky od našich žáčků – svým sponzorům posílají pravidelné informace o sobě, rodině, škole, životě ve vesnici. Děti 
z Kargyaku hlásí zasněženo, ujišťují nás o pilném studiu a bedlivém dozoru učitelů, holčičky píší o pravidelných pletacích workshopech, větší děti pak zmiňují celorodinné intenzivní přípravy na tzv. kalačakru – Dalajlamovo každoroční učení, které se letos na začátku července uskuteční v Lehu a kam se chystá celý buddhistický sever Indie včetně zanskarského údolí. 

Na dopisech i obrázcích vidíme, jaké pokroky děti udělaly: druháčci, se kterými jsme začínali ještě jako s minipředškoláky a společně se probojovávali prvními písmenky, píší krásně, bez chyb, slova ani písmenka nepoletují. Na textech a obrázcích starších dětí je znát, jak angličtina pokročila a ilustrátorská ruka se uvolnila. Dvěma slovy: velká radost!!! Tu nám díky dětským dopisům zprostředkovaně udělali i naši učitelé: celou zásilku zorganizovali z vlastní iniciativy. Kargyacká pošta je tak pro nás dalším potvrzením toho, že chod školy byl svěřen do dobrých a zodpovědných rukou.

Kromě dopisů jsme se školou i vesnicí v pravidelném telefonickém kontaktu. Místní 
zpravodajové hlásí, že sníh na okolních kopcích pomalu taje, pole jsou zorána a připravena na jarní setí. Všichni kargyačtí muži jsou v těchto dnech u posvátné hory Gomboranjon, kde se na přicházející jačí sezónu připravuje nová doksa. A novinky ze vzdálenějších končin: silnice mezi Šrínagarem a Kargilem slavnostně otevřena, Padum od zbytku světa stále odříznut, na silnici do Kargilu se sníh stále ještě odklízí.

Zpět k článkům.